Έλλειψη σιδήρου & χαμηλή ενέργεια

Η χαμηλή ενέργεια, η μυϊκή αδυναμία, η κόπωση και η ευερεθιστότητα έχουν αναγνωριστεί από καιρό ως συμπτώματα αναιμίας από έλλειψη σιδήρου. Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Βρετανικό Ιατρικό Περιοδικό» πρότεινε ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν πολύ πριν από την έλλειψη σιδήρου οδηγεί σε αναιμία. Η μελέτη του 2003, η οποία δεν έχει ακόμα ανατυπωθεί, διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα σιδήρου διορθώνουν χαμηλή ενέργεια σε γυναίκες με μόνο ήπια ή μετρίως εξαντλημένα αποθέματα σιδήρου.

Ορισμός

Η ισορροπία του σιδήρου ποικίλλει καθημερινά. Κάποιες μέρες, μπορεί να καταναλώνετε περισσότερα από όσα χρειάζεστε, άλλες ημέρες, μπορεί να καταναλώσετε λιγότερα. Εάν οι ημέρες που καταναλώνετε πολύ λίγα ξεπερνούν τις ημέρες που καταναλώνετε πάρα πολύ, η έλλειψη σιδήρου γίνεται σωρευτική και εξαντλεί τα καταστήματα του σώματός σας. Σε αυτό το στάδιο, οι εξετάσεις αίματος θα παρουσιάσουν μειώσεις του σιδήρου στον ορό και της φερριτίνης και αύξηση της συνολικής ικανότητας δέσμευσης του σιδήρου. Καθώς τα αποθέματα σιδήρου εξαντλούνται, επηρεάζονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Σε αυτό το στάδιο, οι εξετάσεις αίματος θα δείξουν επίσης μείωση στο μέγεθος, το χρώμα και τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, μια κατάσταση γνωστή ως αναιμία ανεπάρκειας σιδήρου.

Συσχετισμένα συμπτώματα

Η χαμηλή ενέργεια μπορεί να συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως ένα μπλε χρώμα στους λευκούς οφθαλμούς, το ανοιχτό δέρμα, τα εύθραυστα ή κουταλιούμορφα νύχια, τα αδύναμα μαλλιά, η πληγή της γλώσσας, η δύσπνοια με την ελάχιστη άσκηση, η μειωμένη όρεξη και οι πονοκέφαλοι. Τα συσχετισμένα συμπτώματα μπορεί να γίνουν εμφανή μόνο με παρατεταμένη ή σοβαρή έλλειψη σιδήρου. Οι αλλαγές συχνά εξελίσσονται αργά, έτσι ώστε να είναι πιο εμφανείς στους ανθρώπους που σας βλέπουν σπάνια, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που σας βλέπουν καθημερινά.

Θεραπεία

Η θεραπεία για χαμηλή ενέργεια από την έλλειψη σιδήρου αρχίζει με την αναπλήρωση του σιδήρου σας. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη λήψη από το στόμα συμπληρώματος σιδήρου, όπως θειικού σιδήρου ή γλυκονικού σιδήρου, σε δόσεις 325mg μία έως τρεις φορές την ημέρα. Τα από του στόματος συμπληρώματα σιδήρου μπορούν να παρεμβαίνουν σε άλλα φάρμακα, γι ‘αυτό τα πάρτε ακριβώς όπως κατευθύνει ο γιατρός σας. Τα ενεργειακά σας επίπεδα μπορεί να αρχίσουν να βελτιώνονται μέσα σε λίγες ημέρες από την έναρξη της θεραπείας. Αφήστε δύο εβδομάδες για πλήρη οφέλη. Εντούτοις, μπορεί να χρειαστούν έξι μήνες ή ένα έτος θεραπείας για την αποκατάσταση των αποθεμάτων σιδήρου.

Πρόληψη

Αποτρέψτε τη χαμηλή ενέργεια από την έλλειψη σιδήρου καταναλώνοντας μια πλούσια σε σίδηρο διατροφή ή παίρνοντας μια καθημερινή πολυβιταμίνη με μέταλλα. Εξαιρετικές πηγές τροφίμων από σίδηρο περιλαμβάνουν άπαχα κρέατα, πουλερικά, ψάρια, στρείδια και μύδια. Ο σίδηρος στα φυτικά τρόφιμα όπως τα όσπρια και οι εμπλουτισμένοι κόκκοι είναι πιο δύσκολο για το σώμα σας να απορροφήσει. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες, οι πιπεριές, το μπρόκολο και οι πατάτες, βελτιώνει την απορρόφηση του σιδήρου από φυτικές και ζωικές τροφές. Εάν έχετε υποστεί σιδήρου ανεπάρκεια σε μια πλούσια σε σίδηρο διατροφή ή εάν δεν μπορείτε να αλλάξετε τη διατροφή σας, ρωτήστε το γιατρό σας αν μπορεί να βοηθήσει μια πολυβιταμίνη με ανόργανα άλατα.

Σκέψεις

Η χαμηλή ενέργεια μπορεί να προκληθεί από άλλους παράγοντες εκτός από έλλειψη σιδήρου. Ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να αποκλείσει άλλες καταστάσεις, όπως κατάθλιψη, λοιμώξεις, καρκίνο ή αυτοάνοση ασθένεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χαμηλή ενέργεια προκαλείται από περισσότερους από έναν παράγοντες. Τα προφορικά συμπληρώματα σιδήρου δεν λειτουργούν για όλους τους ανθρώπους. Μπορεί να χρειαστείτε επακόλουθες ιατρικές συναντήσεις ή να επαναλάβετε τις εξετάσεις αίματος για να επιβεβαιώσετε ότι τα συμπληρώματα σιδήρου σας δουλεύουν.