Ανασφάλεια & ζήλια στους άνδρες

Η ζήλια και η ανασφάλεια αποτελούν μέρος της ανθρώπινης κατάστασης που όλοι πιθανόν να βιώσουν σε κάποιο σημείο. Ενώ τα άτομα μπορεί να τα δοκιμάσουν λίγο διαφορετικά, οι άνδρες έχουν πολλά κοινά σχετικά με τον τρόπο που σκέφτονται και νιώθουν ανασφάλεια και ζήλια. Αναγνωρίζοντας αυτά τα συναισθήματα και κατανοώντας από πού προέρχονται μπορεί να τα καταστήσει πιο διαχειρίσιμα και λιγότερο αναστατωμένα.

Πώς σχετίζονται

Η ανασφάλεια και η ζήλια είναι έννοιες που συχνά χρησιμοποιούνται εναλλακτικά. Αν και είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους. Η ανασφάλεια είναι μια μορφή άγχους, μια ανησυχία που προκαλείται από την αυτοσυγκράτηση, σύμφωνα με τον ψυχοθεραπευτή William Berry, στο άρθρο του “Psychology Today”, “Insecure, έχει τα οφέλη του”. Η ζήλια, ωστόσο, είναι το αποτέλεσμα μιας αντιληπτικής απειλής, που προκαλείται από το φόβο να χάσει κάποιον ή κάτι τέτοιο. Η ζήλια μπορεί ως εκ τούτου να είναι αποτέλεσμα της ανασφάλειας.

Υποκείμενες αιτίες

Οι θεωρίες ποικίλλουν αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους οι άντρες αισθάνονται ανασφαλείς και ζηλέψουν, ένα από τα οποία αποδίδεται στην εξέλιξη. Αυτή η ιδέα υποστηρίζει ότι οι άνδρες τείνουν να αισθάνονται ανασφαλείς όσον αφορά τη σεξουαλική πίστη των συνεργατών τους, που προκαλείται από την επιθυμία τους να αναπαράγουν, σύμφωνα με την ψυχίατρο Gail Saltz στο άρθρο της “Today Health”, “Ζήλια: Είναι το ίδιο για τους άνδρες και τις γυναίκες;” Ο Saltz δηλώνει επίσης ότι οι κοινωνικοί και πολιτιστικοί παράγοντες, όπως οι σχέσεις με τους γονείς, τα αδέλφια και τους συνομηλίκους, είναι επίσης πιθανές αιτίες ανασφάλειας και ζήλια.

Λειτουργίες και οφέλη

Αν και η ανασφάλεια και η ζήλια δεν αισθάνονται καλά, είναι δείκτες ότι οι άνδρες νοιάζονται για τις σχέσεις και γενικά θέλουν να τις διατηρήσουν. Η ανασφάλεια και η ζήλια μπορούν επομένως να αποτελέσουν καταλύτες αλλαγής και βελτίωσης, λέει ο Berry. Όταν εντοπίζονται και διερευνώνται αυτά τα ζητήματα, οι άνδρες μπορούν να μάθουν περισσότερα για τον εαυτό τους και πώς οι συμπεριφορές τους διαμορφώνουν τις σχέσεις τους με άλλους. Οι άνδρες μπορούν στη συνέχεια να μάθουν πότε οι τρόποι αυτοί συναίσθηματος και σκέψης καθίστανται προβληματικοί και να συμμετέχουν σε υγιή μέσα διαχείρισης τους, όπως ανοικτή, ειλικρινής και σεβαστή επικοινωνία με άλλους.

Εξαιρετικές περιπτώσεις

Πολλά σημάδια δείχνουν υπερβολική ανασφάλεια και ζήλια στους άνδρες. Μερικοί μπορεί να ακούσουν τηλεφωνικές συνομιλίες, για παράδειγμα, ή να κάνουν συχνές κατηγορίες για εξαπάτηση. Άλλοι μπορεί να προσπαθήσουν να ελέγξουν τους συνεργάτες τους απομονώνοντάς τους από τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς τους ή παρακολουθώντας τα κινητά τηλέφωνα και τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης. Οι συμπεριφορές όπως αυτές προσφέρουν κόκκινες σημαίες που υποδηλώνουν τη δυνατότητα κλιμάκωσης και φυσικής επικινδυνότητας, σύμφωνα με την ψυχολόγο Shauna Springer στο άρθρο της με τίτλο “Η ζήλεια είναι ένα επικίνδυνο σπαθί – Είστε έτοιμοι για μερικές συμβουλές;”