Είναι η πηκτίνη κακή για σας;

Η πηκτίνη, ένας παράγοντας πάχυνσης που χρησιμοποιείται συχνά για την παρασκευή μαρμελάδων και ζελέ, εμφανίζεται επίσης φυσικά σε φρούτα και λαχανικά. Αυτή η διαλυτή φυτική ίνα είναι πολύ καλή για σας, προσφέροντας μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Εάν έχετε καρκίνο, διαβήτη ή άλλες παθήσεις, η πηκτίνη μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για τη διατροφή σας. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το αν η πηκτίνη είναι κατάλληλη για εσάς.

Καρκίνος

Η πηκτίνη μπορεί να έχει οφέλη για άτομα με καρκίνο ή σε κίνδυνο καρκίνου. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού “The Journal of Nutrition” δείχνει ότι μια δίαιτα που περιέχει πηκτίνη μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, καταστέλλοντας την ανάπτυξη των κυττάρων. Οι ρινικοί ψεκασμοί με φάρμακα που βασίζονται σε πηκτίνη βοηθούν επίσης τους ασθενείς με καρκίνο από τον πόνο να διευκολύνουν αυτά τα συμπτώματα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2011 στο περιοδικό “CNS Drugs.

Διαβήτης

Ο διαβήτης προκαλεί όλεθρο με τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας και πολλοί διαβητικοί χρησιμοποιούν διατροφή ή ινσουλίνη για τον έλεγχο αυτών των επιπέδων. Η πηκτίνη που υπάρχει στα φρούτα του πάθους μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για ορισμένους τύπους διαβήτη. Τα στοιχεία που υπάρχουν στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού “Journal of Medicinal Food” υποδηλώνουν ότι αυτή η πηκτίνη μείωσε το επίπεδο γλυκόζης σε διαβητικούς αρουραίους και επίσης μείωσε τη φλεγμονή στο σώμα τους. Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτή η πηκτίνη θα μπορούσε να βρει χρήση ως θεραπευτικό παράγοντα στον διαβήτη τύπου 2, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν αυτά τα ευρήματα συσχετίζονται με τον άνθρωπο.

Χοληστερίνη

Ένα επίπεδο χοληστερόλης 200 mg / dL αποτελεί την ιδανική μέτρηση, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, πολλοί Αμερικανοί υποφέρουν από υψηλή χοληστερόλη και οι γιατροί συχνά συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να τρώνε λιγότερο λίπος και να ασκούν περισσότερο για να μειώσουν τον αριθμό. Η πηκτίνη μπορεί να έχει θετική επίδραση στο επίπεδο χοληστερόλης σας. Μια μελέτη στο τεύχος Απριλίου 2011 του “Journal of Trace Elements in Medicine and Biology” σημειώνει ότι αρουραίοι που τρέφονται με πηκτίνη μπορεί να διορθώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Ωστόσο, απαιτείται ανθρώπινη έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτό το εύρημα.

Ακράτεια

Η πηκτίνη στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση ή την πρόληψη ορισμένων τύπων ακράτειας. Η έρευνα στο τεύχος Ιουνίου 2009 του «Journal of Pediatric Surgery» δείχνει ότι η πηκτίνη αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέρος ενός προγράμματος διαχείρισης για τον έλεγχο της ακράτειας κοπράνων. Οι γυναίκες χρειάζονται 21 έως 25 γραμμάρια ινών, συμπεριλαμβανομένης της πηκτίνης, κάθε μέρα, και οι άνδρες χρειάζονται 30 έως 38 γραμμάρια αυτής της θρεπτικής ουσίας καθημερινά.