Είναι ο πόνος στο στομάχι που σχετίζεται με το καλαμπόκι;

Όπως τα περισσότερα λαχανικά, το καλαμπόκι είναι μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή σας. Αλλά εάν αισθάνεστε άρρωστοι στο στομάχι σας αφού το φάτε, ίσως χρειαστεί να πάρετε το καλαμπόκι από την περιστροφή σας. Ο πόνος στο στομάχι από την κατανάλωση καλαμποκιού μπορεί να οφείλεται σε μεταβατική πάθηση όπως η ασθένεια που μεταδίδεται από τα τρόφιμα, αλλά μπορεί επίσης να οφείλεται σε αλλεργία ή δυσανεξία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για βοήθεια στην εύρεση της αιτίας του πόνου στο στομάχι σας.

Ευερέθιστο έντερο και FODMAPS

Ο γλυκός καλαμπόκι θεωρείται FODMAP, ο οποίος σημαίνει ζυμώσιμοι ολιγο-δι-μονοσακχαρίτες και πολυόλες. Τα FODMAPS – τύποι υδατανθράκων που βρίσκονται σε τρόφιμα που κάποιοι άνθρωποι έχουν έναν δύσκολο χρόνο να χωνέψουν – μπορεί να είναι υπεύθυνοι για κάποιο από τα κοιλιακά άλγη εκείνων με εμπειρία σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Συχνές διαταραχές στο στομάχι μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου που περιέχει FODMAP περιλαμβάνουν διάρροια, δυσκοιλιότητα, αέρια, φούσκωμα ή κράμπες.

Αλλεργία στο καλαμπόκι

Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να είναι αλλεργικοί στο καλαμπόκι, αν και δεν είναι τόσο συνηθισμένο όσο μια αλλεργία στα φιστίκια ή το σιτάρι. Ωστόσο, μια αλλεργία στο καλαμπόκι μπορεί να προκαλεί τον κοιλιακό πόνο σας. Συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, κράμπες στο στομάχι ή διάρροια. Η αλλεργία στον καλαμπόκι δεν περιορίζεται μόνο στο λαχανικό · περιλαμβάνει επίσης κάθε τροφή που περιέχει παράγωγο καλαμποκιού όπως το άμυλο αραβοσίτου από σιρόπι αραβοσίτου υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη. Μια αλλεργία στο καλαμπόκι είναι δύσκολο να διαγνωσθεί και μπορεί να απαιτήσει μια δίαιτα εξάλειψης για επιβεβαίωση. Μόνο ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει τροφική αλλεργία.

Τροφική δηλητηρίαση

Εάν ο πόνος στο στομάχι είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, είναι πιθανό να έχετε καταναλώσει μολυσμένο καλαμπόκι. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το καλαμπόκι μπορεί να φιλοξενήσει σαλμονέλα. Το μαγείρεμα συνήθως σκοτώνει τα βακτηρίδια, αλλά μπορεί να εμφανιστούν ασθένειες εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας για τα τρόφιμα, όπως το πλύσιμο των χεριών και ο σωστός καθαρισμός του εξοπλισμού μαγειρέματος. Τα συνηθισμένα συμπτώματα της τροφικής ασθένειας περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, διάρροια, πυρετό και έμετο και μπορεί να διαρκέσει έως επτά ημέρες.

Ίσως είναι το Fiber

Η ίνα στο καλαμπόκι μπορεί να είναι ο ένοχος. Αν και το καλαμπόκι δεν είναι τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, ένα μεσαίο αυτί καλαμποκιού έχει 2 γραμμάρια ίνας. Αν δεν συνηθίζετε να τρώτε φυτικές ίνες ή τρώτε πάρα πολλά αυτιά καλαμποκιού, μπορεί να εμφανίσετε πόνο στο στομάχι. Τα βακτήρια στο στομάχι και το έντερο βοηθούν στην πέψη των ινών και χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν στις αλλαγές στην πρόσληψη φυτικών ινών, σύμφωνα με το σύστημα υγείας του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν. Τρώγοντας πάρα πολλές ίνες σε μια στιγμή που το σώμα σας δεν χρησιμοποιείται σε αυτό μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και κράμπες.