Είναι το ελαιόλαδο κακό για υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη;

Δεν είναι όλα τα λίπη για σας. Όχι μόνο είναι το ελαιόλαδο ΟΚ για να φάει εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή υψηλή χοληστερόλη, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υψηλής πίεσης του αίματος και τη μείωση της χοληστερόλης. Λαμβάνετε ελαιόλαδο πιέζοντας ολόκληρες ελιές και υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ελαιολάδου, με βάση τις διαφορετικές μεθόδους εξαγωγής. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που έχει πιεστεί εν ψυχρώ είναι το λιγότερο εκλεπτυσμένο και θα προσφέρει το μεγαλύτερο αριθμό ωφελημάτων για την υγεία, ειδικά για εκείνους με υπέρταση και υψηλή χοληστερόλη.

Μελέτες δείχνουν ότι το ελαιόλαδο παίζει ρόλο στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης αλλά όχι στη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Μια μελέτη του 2004 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Clinical Nutrition” παρακολούθησε τις επιδράσεις στην αρτηριακή πίεση του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου σε ηλικιωμένους ασθενείς που έλαβαν ιατρική αγωγή για υψηλή αρτηριακή πίεση. Μερικοί από τους ηλικιωμένους ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση έλαβαν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ενώ άλλοι πήραν ηλιέλαιο. Μετά από τέσσερις εβδομάδες, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μείωσε την πίεση του αίματος περισσότερο από το ηλιέλαιο. Αυτό υποδηλώνει ότι η συμπλήρωση της διατροφής σας με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης και μπορεί ακόμη και να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Αν και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης σχετίζονται με την κατανάλωση πάρα πολύ λίπους, το λίπος στο ελαιόλαδο είναι στην πραγματικότητα ένα “καλό” λίπος επειδή βοηθά στην εξάλειψη του “κακού” λίπους που αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης. Σε μια μελέτη του 1992 που δημοσιεύτηκε στην «Ευρωπαϊκή Εφημερίδα της Κλινικής Διατροφής», οι επιστήμονες είχαν αρχικά καταναλώσει μια δίαιτα πλούσια σε βούτυρο, η οποία είναι γεμάτη από κορεσμένα (“κακά”) λίπη και στη συνέχεια μια δίαιτα εμπλουτισμένη με ελαιόλαδο, Μονοακόρεστα (“καλά”) λίπη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απέκκριση της χοληστερόλης από τους συμμετέχοντες αυξήθηκε όταν άλλαξαν σε μια εμπλουτισμένη με ελαιόλαδο διατροφή. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ελαιόλαδο παίζει ρόλο στη μείωση των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας, οι οποίες αποτελούν την “κακή” χοληστερόλη.

Ο Tom Mueller είναι ο συγγραφέας της “Εξαιρετικής Παρθένου: Ο Υψηλός και Σκανδαλώδης Κόσμος του Ελαιολάδου”. Σε μια συνέντευξη στο National Public Radio, ο Mueller τόνισε ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο παράγει τα μέγιστα αποτελέσματα στη μείωση της χοληστερόλης. Δημιουργείται με θραύση, η οποία ονομάζεται επίσης συμπίεση, οι ελιές και όχι η περαιτέρω επεξεργασία ή επεξεργασία με χημικά και θερμότητα. Με αυτό τον τρόπο, το έλαιο διατηρεί μεγαλύτερο αριθμό αντιοξειδωτικών που ωφελούν το καρδιαγγειακό σύστημα. Επειδή θα χρειαζόταν πολύ περισσότερες θερμίδες για να πάρετε τα ίδια οφέλη για την υγεία, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι πολύ πιο υγιεινό από το κανονικό ελαιόλαδο. Ο Mueller προειδοποιεί ότι πρέπει να αποφύγετε το ελαιόλαδο που χαρακτηρίζεται ως “ελαφρύ” επειδή είναι πιο εκλεπτυσμένο.

Επειδή το ελαιόλαδο είναι υψηλό σε θερμίδες, μην καταναλώνετε περισσότερο από το συνιστώμενο σερβίρισμα. Ο καλύτερος τρόπος για να ενσωματώσετε το ελαιόλαδο στη διατροφή σας για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη είναι να το χρησιμοποιήσετε ως αντικατάσταση του βουτύρου και άλλων λιπών. Αντί να χρησιμοποιείτε φυτικά έλαια για ψημένα προϊόντα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ελαιόλαδο. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να γευτείτε λαχανικά, αλλά δεν πρέπει να το χρησιμοποιείτε για το τηγάνισμα.

Πίεση αίματος

Επίπεδα χοληστερόλης

Τύπος ελαιολάδου

Κατανάλωση ελαιολάδου