Είναι το σησαμέλαιο καλό για υψηλή χοληστερόλη;

Τα έλαια μπορούν να προέρχονται από μια ποικιλία διαφορετικών φυτών, συμπεριλαμβανομένου του φυτού σησαμιού. Τα φυτικά έλαια, συμπεριλαμβανομένου του σησαμέλαιου, μπορεί να είναι ευεργετικά εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη και θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων. Το μόνο σε σουσαμέλαιο είναι απίθανο να επηρεάσει σημαντικά τα επίπεδα της χοληστερόλης σας, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέρος μιας συνολικής αλλαγής στον τρόπο ζωής σας για την προώθηση της υγείας του καρδιαγγειακού σας συστήματος.

Το φυτό σησαμιού χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως καλλιέργεια στην Ασσυρία και τη Βαβυλώνα πριν από περισσότερα από 4.000 χρόνια. Οι σπόροι του φυτού σουσαμιού είναι πολύ πλούσιοι σε έλαιο, καθώς το μισό περίπου του βάρους των σπόρων αποτελείται από σησαμέλαιο. Το σουσάμι καλλιεργείται τόσο για τους σπόρους όσο και για το λάδι του. Το σησαμέλαιο είναι σχετικά σταθερό σε σύγκριση με άλλα φυτικά έλαια και μόλις το έλαιο εξάγεται από το φυτό σησαμιού, το προκύπτον γεύμα μπορεί να τροφοδοτεί τα ζώα.

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του μαγειρέματος με σησαμέλαιο είναι ότι δεν περιέχει χοληστερόλη. Η χοληστερόλη βρίσκεται μόνο σε ζώα και δεν υπάρχει σε κανένα φυτό. Ως αποτέλεσμα, η χρήση σησαμέλαιο ως υποκατάστατο για το βούτυρο, το λίπος ή άλλα ζωικά λίπη θα μειώσει την περιεκτικότητα σε χοληστερόλη στο γεύμα σας. Το σησαμέλαιο είναι επίσης χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά, πράγμα που επίσης βοηθά στην πρόληψη της υψηλής χοληστερόλης.

Εκτός από την απαλλαγή από τη χοληστερόλη, το σησαμέλαιο έχει επίσης μερικές ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Το σησαμέλαιο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, μια αντιοξειδωτική βιταμίνη που βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία από την αθηροσκλήρωση. Το σησαμέλαιο περιέχει επίσης άλλες ενώσεις, όπως η σησαμίνη και η σεσαμολίνη, που μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση, ένα άρθρο του 2006 στο περιοδικό “Yale Journal of Biological Medicine”. Η μείωση της αρτηριακής σας πίεσης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης, μια σημαντική επιπλοκή των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης.

Αν και το σησαμέλαιο έχει κάποιες ιδιότητες που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης, το μόνο που καταναλώνετε το σησαμέλαιο είναι απίθανο να επηρεάσει σημαντικά τα επίπεδα της χοληστερόλης σας. Ωστόσο, εάν ενσωματώσετε το σησαμέλαιο σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά και περιλαμβάνει πρόγραμμα άσκησης, μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης και να προστατέψετε το καρδιαγγειακό σας σύστημα.

Τι είναι το σησαμέλαιο;

Περιεκτικότητα σε χοληστερόλη σε σουσαμέλαιο

Άλλα συστατικά του ελαίου σουσαμιού

Σκέψεις