Είναι το φολικό οξύ καλό για τους άνδρες;

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν το φολικό οξύ ως σημαντική βιταμίνη για τις έγκυες γυναίκες. Ωστόσο, το σώμα ενός ανθρώπου χρησιμοποιεί επίσης φολικό οξύ για ορισμένες φυσιολογικές λειτουργίες. Το φολικό οξύ προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, καθιστώντας σημαντικό για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών να πάρουν αρκετό από αυτό το θρεπτικό συστατικό. Συζητήστε με το γιατρό σας για την πρόσληψη φυλλικού οξέος για να βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει αρκετά.

Το φολικό οξύ είναι η συνθετική μορφή του φυλλικού οξέος, μία από τις Β-βιταμίνες. Αυτό το μικροθρεπτικό βοηθά το σώμα σας να διασπά τα λίπη, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες σε χρήσιμες μορφές ενέργειας. Το φολικό οξύ βοηθά επίσης τα κύτταρα σας να δημιουργούν νέα μόρια DNA, να παράγουν ερυθρά αιμοσφαίρια και να παράγουν σημαντικές χημικές ουσίες του εγκεφάλου. Έχοντας κατάλληλα επίπεδα φολικού οξέος είναι απαραίτητο για τον εγκέφαλο και το νευρικό σας σύστημα να λειτουργούν σωστά. Οι ανεπάρκειες στο φολικό οξύ μπορεί να προκαλέσουν μια ποικιλία προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ελαττωμάτων της κατάθλιψης ή των νευρικών σωλήνων στα αγέννητα παιδιά.

Τα αρσενικά ηλικίας 9 έως 13 χρειάζονται 300 μικρογραμμάρια φολικού οξέος κάθε μέρα. Για τα αρσενικά ηλικίας 14 ετών και άνω, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυλλικού οξέος είναι 400 μικρογραμμάρια. Εάν η πρόσληψη φυλλικού οξέος είναι κάτω από 400 μικρογραμμάρια την ημέρα, σκεφτείτε να πάρετε ένα καθημερινό συμπλήρωμα πολυβιταμινών ή φολικού οξέος για να αυξήσετε τα επίπεδα αυτού του σημαντικού μικροθρεπτικού συστατικού. Επειδή το φολικό οξύ είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, το σώμα σας εκκρίνει υπερβολικές ποσότητες στα ούρα σας. Έτσι, ο κίνδυνος υπερβολικής δόσης φολικού οξέος είναι χαμηλός. Επειδή η λήψη πάρα πολύ φολικού οξέος μπορεί να συγκαλύψει τα συμπτώματα της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β-12, οι άνδρες θα πρέπει να κρατούν την ημερήσια πρόσληψη φυλλικού οξέος κάτω από 1 χιλιοστόγραμμα.

Η κατανάλωση επαρκούς φολικού οξέος παρέχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Το φολικό οξύ μειώνει τα επίπεδα αίματος του αμινοξέως ομοκυστεΐνη, τα υψηλά επίπεδα του οποίου συνδέονται με καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Η βιταμίνη μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου του Alzheimer, να βελτιώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Επιπλέον, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η λήψη φολικού οξέος συν θειικό ψευδάργυρο καθημερινά μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, σημειώνει το MedlinePlus.

Πολλά τρόφιμα των Η.Π.Α. εμπλουτίζονται με φολικό οξύ για να εξασφαλίσουν ότι οι Αμερικανοί παίρνουν αρκετή από αυτή τη βιταμίνη. Τα δημητριακά για πρωινό, προϊόντα ρυζιού, ζυμαρικά και ψωμιά είναι συνήθως εμπλουτισμένα με φολικό οξύ. Οι διαιτητικές πηγές φυλλικού οξέος περιλαμβάνουν σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αποξηραμένα φασόλια, φακές, αποξηραμένα μπιζέλια ή πορτοκάλια.

Σκοπός

Δοσολογία

Οφέλη

Διατροφικές Πηγές