Ισοτροπίνη & ακμή

Πολλοί έφηβοι και μερικοί ενήλικες αναφέρουν ότι παίρνουν κάποια σπυράκια, πολλά από τα οποία μπορούν να τα μεταχειριστούν με τα over-the-counter προϊόντα ακμής. Καταπολέμηση σοβαρής ακμής – ειδικά κυστικής ακμής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ουλές – μερικές φορές απαιτεί ένα ισχυρό φάρμακο συνταγής γνωστό ως ισοτρετινοΐνη, ένα παράγωγο της βιταμίνης Α. Τα φαρμακεία στις ΗΠΑ πωλούν ισοτρετινοΐνη με το εμπορικό σήμα Accutane, που παράγεται από τον κατασκευαστή φαρμάκων Hoffman- LaRoche. Η Cipla Ltd., μια εταιρεία που εδρεύει στην Ινδία, παράγει επίσης ένα φάρμακο στην Ινδία και την Ελλάδα που περιέχει ισοτρετινοΐνη. Διατίθεται στην αγορά υπό την εμπορική ονομασία Isotroin, είναι διαθέσιμη σε αυτές τις χώρες σε 10 και 20 mg δυνάμεις.

Βασικά

Η σοβαρή ακμή πλήττει μια μικρή μειοψηφία ανθρώπων · αν την έχετε, μπορεί να επηρεάσει πολλές πτυχές της ζωής σας, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής σας ζωής και ακόμη και των προοπτικών απασχόλησής σας. Οι κύστεις που σχηματίζονται καθώς το δέρμα που μαστίζεται από ακμή αναπτύσσει φλεγμονή και μόλυνση μπορεί να προκαλέσει βαθιές κοιλότητες που τελικά γίνονται ουλές. Οι άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν την έντονη ακμή τους με την πάροδο του χρόνου συχνά έχουν εμφανή σημάδια για το πρόσωπό τους για το υπόλοιπο της ζωής τους, με τη μορφή σημείων ακμής.

Στοιχεία ισοτρετινοΐνης

Οι δερματολόγοι χρησιμοποιούν ισοτρετινοΐνη για τη θεραπεία σοβαρής ακμής όταν άλλα φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά, δεν κατάφεραν να φέρουν την κατάσταση υπό έλεγχο. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας θεωρεί ότι είναι η πιο αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή για την ακμή στην αγορά. Συνήθως παίρνετε το φάρμακο για τέσσερις ή πέντε μήνες, μία ή δύο φορές την ημέρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει σιγά-σιγά να αυξάνεται η δοσολογία σας, αφού ξεκινώντας με μια μεγάλη δόση μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση της ακμής σας. Συχνά, η λήψη ισοτρετινοΐνης για πέντε μήνες στέλνει την ακμή σας σε μακροπρόθεσμη ή μόνιμη ύφεση.

Παρενέργειες

Οι δερματολόγοι συχνά σκέφτονται δύο φορές πριν συνταγογραφήσουν φάρμακα όπως το Accutane και το Isotroin, ωστόσο, επειδή περιέχει μια λίστα με αρκετά σοβαρές πιθανές παρενέργειες. Για παράδειγμα, εάν μείνετε έγκυος ενώ παίρνετε ισοτρετινοΐνη, το μωρό σας πιθανόν να πάσχει από σοβαρά γενετικά ελαττώματα. Ως εκ τούτου, οι γυναίκες στις Η.Π.Α. που έχουν συνταγογραφήσει το Accutane πρέπει να υπογράψουν ένα έντυπο που απαιτείται από την FDA επιβεβαιώνοντας ότι χρησιμοποιούν δύο μορφές ελέγχου των γεννήσεων και συμφωνούν να υποβληθούν σε έλεγχο εγκυμοσύνης πριν λάβουν μηνιαία αναπλήρωση. Επιπλέον, η ισοτρετινοΐνη μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη και ακόμη και αυτοκτονικές σκέψεις σε μερικούς ανθρώπους, ειδικά σε εφήβους, λαμβάνοντας τα φάρμακα. Επίσης έχει συνδεθεί με θολή όραση, σοβαρούς πονοκεφάλους, απώλεια ακοής, επιληπτικές κρίσεις και ηπατική βλάβη. Εάν παίρνετε ισοτρετινοΐνη και παρατηρήσετε κάποια από αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας. Λιγότερο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, τις οποίες αντιμετωπίζουν περισσότεροι άνθρωποι, περιλαμβάνουν ξηρό δέρμα και χείλη, υπνηλία και πόνο στις αρθρώσεις.

Σκέψεις

Η ισοτρετινοΐνη, είτε είναι με τη μορφή ισοτροπίνης είτε με προϊόν από άλλο κατασκευαστή, λειτουργεί αποτελεσματικά για να καθαρίσει ακόμη και τις χειρότερες περιπτώσεις ακμής. Όλοι δεν θα είναι διατεθειμένοι να διακινδυνέψουν τις παρενέργειες της ισοτρετινοΐνης, ωστόσο. Αν ανησυχείτε για αυτές τις δυνητικές ανεπιθύμητες ενέργειες, συζητήστε τις λεπτομερώς με το γιατρό σας και ρωτήστε την για να εξηγήσετε πόσο πιθανό είναι να είναι στη συγκεκριμένη περίπτωσή σας. Επιπλέον, προτού δοκιμάσετε την ισοτρετινοΐνη, βεβαιωθείτε ότι έχετε εξαντλήσει όλες τις άλλες σας δυνατότητες φαρμακευτικής θεραπείας ακμής. Εάν βρίσκεστε στις Η.Π.Α., μην προσπαθήσετε να αγοράσετε Isotroin μέσω του Διαδικτύου, αλλά επισκεφτείτε το γιατρό σας για συνταγή για φάρμακο που έχει εγκριθεί σε αυτή τη χώρα.