Λεβοθυροξίνη & καφεΐνη

Η λεβοθυροξίνη είναι ένα από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα του θυρεοειδούς, που χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση ή συμπλήρωση των ορμονών που παράγει φυσικά ένας υγιής θυρεοειδής. Η καφεΐνη είναι μια ευρέως διαθέσιμη ουσία που βρίσκεται στον καφέ, το τσάι, τα αναψυκτικά και τη σοκολάτα. Όπως και πολλά άλλα φάρμακα και φάρμακα, η καφεΐνη παρεμβαίνει στην ικανότητα του σώματός σας να αναλαμβάνει τη λεβοθυροξίνη. Μπορείτε ακόμα να φάτε και να πίνετε τροφές που περιέχουν καφεΐνη, αρκεί να ακολουθείτε ακριβώς τις οδηγίες του γιατρού σας για τη χορήγηση λεβοθυροξίνης και να αποφύγετε την ταυτόχρονη λήψη καφεΐνης.

Λεβοθυροξίνη

Η λεβοθυροξίνη, που ονομάζεται επίσης Τ4 ή θυρεοειδής ορμόνη, πωλείται υπό τέτοιες εμπορικές ονομασίες όπως Synthroid, Levoxyl και Unithroid. Οι γιατροί συνταγογραφούν αυτό το φάρμακο σε ασθενείς των οποίων τα θυρεοειδή δεν παράγουν επαρκείς ποσότητες ορμόνης ή έχουν απομακρύνει τα θυρεοειδή τους λόγω ασθενειών ή καρκίνου. Το φάρμακο λαμβάνεται συνήθως κάθε μέρα και γενικά απαιτείται για τη ζωή.

Καφεΐνη

Η καφεΐνη είναι μια πικρά γευστική ουσία που βρίσκεται σε όλους τους καφέδες χωρίς καφεΐνη καθώς και πολλά τσάγια, αθλητικά ποτά και αναψυκτικά. Η καφεΐνη είναι ένα συστατικό σε κάποια φαρμακευτική αγωγή για την ανακούφιση του πόνου, συμπεριλαμβανομένης της αντιαλίνης μέγιστης αντοχής και της εξαιρετικής αντοχής Excedrin. Η σοκολάτα περιέχει επίσης καφεΐνη, αν και σε πολύ μικρότερο βαθμό. Η καφεΐνη διεγείρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε σε εγρήγορση. Πάρα πολλή καφεΐνη, ωστόσο, έχει επιβλαβείς επιδράσεις και μπορεί να οδηγήσει σε ευερεθιστότητα, αϋπνία και μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς.

Λεβοθυροξίνη και αλληλεπίδραση καφεΐνης

Μια μελέτη που περιγράφεται στην «Κλινική Θυρεολογία για τους Ασθενείς» ανέφερε ότι ο καφές, αν καταναλώνεται ταυτόχρονα ή λίγο μετά την κατάποση λεβοθυροξίνης, παρεμβαίνει στην σωστή απορρόφηση της λεβοθυροξίνης. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς με μικρή ή καθόλου φυσική λειτουργία του θυρεοειδούς είναι πιθανότερο να υποφέρουν από τις επιβλαβείς επιδράσεις της δυσαπορρόφησης λεβοθυροξίνης. Δεδομένου ότι μπορούν να παράγουν λίγη φυσική θυρεοειδή ορμόνη, το σώμα τους δεν είναι σε θέση να αντισταθμίσει τις μειωμένες ποσότητες λεβοθυροξίνης.

Συστάσεις για Χρήση

Μπορείτε ακόμα να πίνετε ποτά που περιέχουν καφεΐνη εάν παίρνετε λεβοθυροξίνη, αρκεί να μην καταναλώνετε καφεΐνη ταυτόχρονα με τα φάρμακά σας. Ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας καθοδηγήσει να πάρετε λεβοθυροξίνη με άδειο στομάχι με ένα γεμάτο ποτήρι νερό και να αποφύγετε να φάτε και να πιείτε οτιδήποτε άλλο εκτός από το νερό για μια ώρα μετά. Για να αποφύγετε οποιαδήποτε αλληλεπίδραση με την καφεΐνη, αφήστε έξι ώρες να περάσουν, ει δυνατόν, μεταξύ του χρόνου που παίρνετε λεβοθυροξίνη και του χρόνου που πίνετε καφέ ή άλλο ποτό που περιέχει καφεΐνη. Για να αποφύγετε τυχόν διακυμάνσεις στην καθημερινή απορρόφηση της λεβοθυροξίνης, διατηρήστε ένα σταθερό χρονοδιάγραμμα για τη λήψη τόσο του φαρμάκου όσο και για την κατάποση της καφεΐνης.