Πέτρες στα νεφρά και έλλειψη καλίου

Οι πέτρες νεφρών είναι σκληρυμένες μάζες ορυκτών που μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο στην πλάτη και την κοιλιά σας. Εάν έχετε βιώσει πέτρες στα νεφρά, κατά πάσα πιθανότητα θα λάβετε πολλά μέτρα για να αποτρέψετε μελλοντικές υποτροπές, οι οποίες είναι σημαντικά πιο πιθανές εάν προηγουμένως είχατε νεφρική πέτρα. Ένα από τα βήματα που μπορείτε να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό κάλιο στη διατροφή σας. Η ανεπάρκεια του καλίου έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά. Πριν αυξήσετε το κάλιο στη διατροφή σας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να το κάνετε με ασφάλεια.

Σημασία

Το κάλιο είναι ένα ανόργανο σώμα που χρησιμοποιεί το σώμα σας για διάφορες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας των χημικών αντιδράσεων που κρατούν την καρδιά σας να χτυπάει και οι μύες σας να κινούνται. Τα νεφρά σας είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση των επιπέδων καλίου στο σώμα σας. Για να πάρετε αρκετό κάλιο για να εκτελείτε τις καθημερινές σας σωματικές λειτουργίες, θα πρέπει να καταναλώνετε περίπου 4.700 mg καλίου αν είστε μεγαλύτεροι από την ηλικία των 14. Εκτός από το κάλιο, τα νεφρά σας φιλτράρουν και άλλα μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, φωσφορικό άλας και οξαλικό άλας. Αυτά τα άλλα μέταλλα μπορούν να δεσμευτούν μαζί για να σχηματίσουν μια πέτρα νεφρών.

Αλκαλική / όξινη ισορροπία

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους η ανεπάρκεια κάλιου μπορεί να συμβάλει στις πέτρες στα νεφρά είναι να διαταράξει την όξινη / αλκαλική ισορροπία στο σώμα σας. Τα ούρα σας έχουν συνήθως ένα pH κοντά στο ουδέτερο – περίπου 7. Ωστόσο, οι όξινες ή αλκαλικές ανισορροπίες στη διατροφή σας μπορούν να συμβάλλουν στον σχηματισμό νεφρικών λίθων. Αν έχετε βιώσει πέτρες στα νεφρά που έχουν σχηματιστεί με ασβέστιο, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι τα ούρα σας είναι πολύ όξινα. Το κάλιο μπορεί να σας βοηθήσει να το διορθώσετε επειδή έχει αλκαλικό αποτέλεσμα στο σώμα σας. Όταν καταναλώνετε τροφές που περιέχουν κάλιο, το κάλιο μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε το επίπεδο pH του ούρου σας. Αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου οι πέτρες στα νεφρά είναι λιγότερο πιθανό να σχηματιστούν.

Σύνδεση καλίου

Ένας άλλος λόγος που το κάλιο είναι πολύτιμο για την πρόληψη των πετρωμάτων στα νεφρά είναι ότι μπορεί να δεσμεύεται με ασβέστιο στα νεφρά σας. Όταν το κάλιο και το ασβέστιο συνδέονται μεταξύ τους, ο πρώτος κρατά το ασβέστιο από την ένωση με άλλα μέταλλα που είναι γνωστό ότι προκαλούν πέτρες στα νεφρά, όπως το οξαλικό και το φωσφορικό. Εάν έχετε έλλειψη καλίου, τα νεφρά σας απελευθερώνουν περισσότερο ασβέστιο στα ούρα σας, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα σχηματισμού πέτρων στα νεφρά.

Λύση

Ένας τρόπος με τον οποίο μπορείτε να αντιστρέψετε την έλλειψη καλίου είναι να αυξήσετε την πρόσληψη τροφών που περιέχουν κάλιο. Φρούτα και λαχανικά είναι άφθονες πηγές καλίου. Δοκιμάστε να προσθέσετε τρόφιμα όπως μπανάνες, δαμάσκηνα, χυμό ντομάτας, αγκινάρες, φασόλια lima, σκουός ginger, ηλιόσποροι και μελάσα στην καθημερινή διατροφή σας. Αυτά μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα καλίου σας. Επίσης, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη λήψη συμπλήρωμα κιτρικού καλίου, το οποίο περιέχει κάλιο και κιτρικό, δύο ουσίες που είναι γνωστό ότι βοηθούν στην αποτροπή του σχηματισμού πέτρες στα νεφρά.