Πληροφορίες σχετικά με κρέμα κολλοειδούς ασημιού ή σάλτσα για το δέρμα

Από όλα τα εναλλακτικά φάρμακα που είναι διαθέσιμα σήμερα, το κολλοειδές ασήμι μπορεί να είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα. Τα προϊόντα, όπως οι κρέμες και οι αλοιφές, που χρησιμοποιούν κολλοειδή άργυρο λαμβάνουν αυτό το μεταλλικό στοιχείο και το αναστέλλουν σε υγρό. Η θεωρία πίσω από τη χρήση της είναι ότι το ασήμι περιέχει φυσικούς αντιμικροβιακούς παράγοντες που προωθούν την επούλωση. Υπάρχουν λίγες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι αυτό είναι ένας ακριβής ισχυρισμός και οι παράγοντες κινδύνου για τη χρήση κολλοειδούς ασημί κρέμας ή σαμπουάν στο δέρμα σας μπορεί να αντισταθμίσουν τα οφέλη. Συζητήστε με το γιατρό σας προτού σκεφθείτε τη χρήση αυτών των προϊόντων.

Ιστορικό

Το ιστορικό της ιατρικής χρήσης κολλοειδούς αργύρου πηγαίνει πίσω στην αρχαία Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Eric J. Rentz, D.O. MSc σε άρθρο για το NaturoDoc, ο Ιπποκράτης χρησιμοποίησε το ασήμι για να θεραπεύσει τα τραύματα και να ελέγξει την ασθένεια. Το κολλοειδές είναι ένας όρος που αναφέρεται σε μια ουσία που εισέρχεται σε ένα διάλυμα και διατηρεί μια σταθερή κατάσταση, όπως σωματίδια αργύρου εναιωρημένα σε υγρό. Πριν από το 1939, δόθηκε άργυρος ενδοφλεβίως ως θεραπεία για ασθένεια. Ο Rentz ισχυρίζεται ότι οι ασημένιες αλοιφές ήταν ένα φάρμακο θεραπείας για σοβαρά εγκαύματα στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Απαιτήσεις κατασκευαστών

Μέρος της διαμάχης προέρχεται από ισχυρισμούς κατασκευαστών κρέμες, αλοιφές και συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν κολλοειδή αργύρια. Το MayoClinic.com δηλώνει ότι όλες οι υποσχέσεις που κάνουν οι εταιρείες σχετικά με τη χρήση του κολλοειδούς αργύρου περιλαμβάνουν θεραπεία για ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος, λοίμωξη, καρκίνο, HIV / AIDS, έρπητα και προστατίτιδα. Κανένα αξιόπιστο ιατρικό περιοδικό δεν παρέχει μελέτες για να αποδείξει αυτούς τους ισχυρισμούς. Πολλοί από τους ιστότοπους που διαφημίζουν προϊόντα κολλοειδούς ασημιού έχουν αναφερθεί από τον FDA για την υποβολή ανεπιστρεπτών ισχυρισμών για θεραπευτικά οφέλη από το ασήμι.

FDA

Το αμερικανικό Υπουργείο Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει εκδώσει ειδοποιήσεις σχετικά με τους ισχυρισμούς των πωλητών κολλοειδούς αργύρου και τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία αυτού του ορυκτού. Τον Οκτώβριο του 2009, η FDA παρήγαγε συμβουλές για τους καταναλωτές σχετικά με έναν μόνιμο κίνδυνο που σχετίζεται με το κολλοειδές ασήμι που λαμβάνεται ως συμπλήρωμα. Μια κατάσταση, γνωστή ως αργυρία, προκαλεί χρώση στο δέρμα και στους βλεννογόνους, λόγω της χρήσης κολλοειδούς αργύρου. Επιπλέον, η FDA ανέφερε και απείλησε να διώξει δικτυακούς τόπους και καταστήματα που διαφημίζουν ψευδή οφέλη σε οποιοδήποτε αντικείμενο που περιέχει κολλοειδές ασήμι, συμπεριλαμβανομένων κρεμών, αλοιφών, επιδέσμων και συμπληρωμάτων.

Επιστήμη

Υπάρχει ελάχιστη επιστήμη που εμπλέκεται στη χρήση του κολλοειδούς αργύρου ως θεραπευτικού παράγοντα. Το ασημι δεν ειναι βασικο ορυκτο. Το ανθρώπινο σώμα δεν το παράγει φυσικά. Η βασική θεωρία σχετικά με τις αντιμικροβιακές ιδιότητες που αποδίδονται στο ασήμι είναι ότι πολλά παθογόνα στερούνται την αντίσταση να παρακάμπτουν τα ιόντα αργύρου, καθιστώντας το στοιχείο τοξικό για τα βακτήρια. Αν και δεν είναι απολύτως σαφές πώς το ασήμι μπορεί να είναι επιβλαβές, το MayoClinic.com υποστηρίζει ότι ο αποχρωματισμός αποδεικνύει ότι το ορυκτό συσσωρεύεται στον ιστό του σώματος. Το γεγονός αυτό μόνο καθιστά τη χρήση του κολλοειδούς αργύρου μη πρακτική. Το φαινόμενο χρώσης είναι μόνιμο και μπορεί να περιλαμβάνει το δέρμα, τα ούλα, τα εσωτερικά όργανα και τα νύχια. Εάν δεν υπάρχει τίποτα άλλο, το κολλοειδές ασήμι μπορεί να είναι ένας καλλυντικός εφιάλτης.

Σκέψεις

Εάν εξετάζετε τη χρήση μίας κρέμας ή μύλης που περιέχει κολλοειδές ασήμι, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οποιοδήποτε προϊόν που περιέχει σωματίδια αργύρου θα είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία τραύματος ή ερεθισμού του δέρματος. Ο FDA έχει αναγγείλει συγκεκριμένους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση αυτών των στοιχείων. Μην εφαρμόζετε κολλοειδές ασήμι στο δέρμα σας εάν είστε έγκυος, θηλάζετε ή υποβάλλονται σε θεραπεία για οποιαδήποτε χρόνια ασθένεια. Εάν χρησιμοποιείτε ένα προϊόν με ασήμι, περιορίστε τον χρόνο που τον χρησιμοποιείτε για να αποφύγετε την αργυρία ή τη χρώση στο δέρμα, τα ούλα και τα νύχια σας.