Πώς να αποτρέψουμε και να αντιμετωπίσουμε τον υποσιτισμό

Ο υποσιτισμός συνδέεται συχνά με ανθρώπους που ζουν σε ακραίες συνθήκες, συνήθως λόγω φυσικών καταστροφών ή που ζουν σε υποανάπτυκτες περιοχές του κόσμου. Αλλά ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες, η υπο-διατροφή εμφανίζεται σε άτομα που είναι φτωχά ή άστεγα και είναι άρρωστα ή έχουν ψυχιατρικές διαταραχές. Περίπου 1 στους 7 ηλικιωμένους διατρέχουν κίνδυνο υποσιτισμού όταν καταναλώνουν λιγότερες από 1.000 θερμίδες, σύμφωνα με το εγχειρίδιο Merck. Ο υποσιτισμός εμφανίζεται όταν δεν έχετε αρκετές θερμίδες ή θρεπτικά συστατικά. Μπορείτε να αποτρέψετε τον υποσιτισμό, μαθαίνοντας τα αίτια και τα συμπτώματά του και αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα.

Πρόληψη

Μάθετε τα αίτια του υποσιτισμού. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών, ακόμη και μόνο μιας βιταμίνης ή ορυκτών, μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό. Η ανεπαρκής διατροφή μπορεί να προκληθεί από μια μη ισορροπημένη διατροφή, το να τρώει πολύ λίγα, να αποβάλλεται υπερβολικά ένα θρεπτικό συστατικό, ορισμένα φάρμακα, τη δυσαπορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και μια ποικιλία ιατρικών συνθηκών.

Θεραπεία

Παρακολουθήστε για παράγοντες υψηλού κινδύνου. Ορισμένα στάδια ζωής, όπως η παιδική ηλικία, η παιδική ηλικία, η εφηβεία, η εγκυμοσύνη και η γήρανση, απαιτούν μεγαλύτερη διατροφή από ό, τι άλλοι, και οι άνθρωποι σε αυτές τις ομάδες ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι χειρουργικές επεμβάσεις, τα τραύματα, οι λοιμώξεις, τα εγκαύματα και οι χρόνιες παθήσεις μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις διατροφικές ανάγκες και να αυξήσουν την πιθανότητα υποσιτισμού.

Προσδιορίστε τα συμπτώματα, τα οποία ενδέχεται να εμφανίζονται αργά, αλλά το πιο προφανές είναι η απώλεια βάρους. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, ζάλη, εύθραυστα νύχια, χρόνια διάρροια, αργή επούλωση τραυμάτων, πόνο ή σύγχυση, πόνο και σύγχυση. Τα παιδιά μπορεί να γίνουν εξαιρετικά λεπτές, έχουν ακανόνιστη ανάπτυξη ή έχουν πρησμένο έντερο.

Αντικαταστήστε τα λείπουν θρεπτικές ουσίες Μια καλά ισορροπημένη διατροφή πρέπει να καταναλώνεται. Ίσως χρειαστεί να αυξήσετε σταδιακά τον αριθμό των θερμίδων μέσω διαφόρων μικρών γευμάτων σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα χρειαστούν συμπληρώματα διατροφής ή υγρή διατροφή, ανάλογα με τη σοβαρότητα του υποσιτισμού. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η νοσηλεία μπορεί να είναι απαραίτητη.

Αντιμετωπίστε τις υποκείμενες παθήσεις. Εάν μια υποκείμενη ιατρική πάθηση ή φάρμακο προκάλεσε τον υποσιτισμό, τότε πρέπει να αντιμετωπιστεί για να αποφευχθεί η συνεχής απώλεια θρεπτικών ουσιών. Η χρόνια έλλειψη θρεπτικών συστατικών μπορεί επίσης να προκαλέσει ιατρική κατάσταση που χρειάζεται θεραπεία.

Ελέγξτε τις διατροφικές συνήθειες και τις συνθήκες. Εάν παρουσιαστεί υποσιτισμός λόγω περιβαλλοντικών, οικονομικών ή ψυχολογικών λόγων, μπορεί να είναι απαραίτητη η διαρκής εποπτεία για να εξασφαλιστεί ότι καταναλώνεται επαρκής διατροφή. Διδάξτε τη διατροφή και πώς να διατηρήσετε μια ισορροπημένη διατροφή, ειδικά εάν τα ιατρικά προβλήματα απαιτούν ειδική διατροφή.