Πώς να θεραπεύσει ένα όξινο κάψιμο του δέρματος

Όπως και οι περισσότερες καυστικές χημικές ουσίες, όταν τα οξέα έρχονται σε επαφή με το δέρμα, προκαλούν βλάβη με τη μορφή καύσου. Τα εγκαύματα οξέων εμφανίζονται συχνά στο σπίτι ή στην εργασία. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν σωστά τα εγκαύματα οξέως, διότι διαφορετικά, τα χημικά μπορούν να συνεχίσουν να βλάπτουν το δέρμα μετά την πρώτη επαφή, εξηγεί το εγχειρίδιο Merck. Τα εγκαύματα των μικρών οξέων μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά στο σπίτι.

Αφαιρέστε αμέσως την αιτία της εγκαυμάτων ενώ προσπαθείτε να αποφύγετε οποιαδήποτε περαιτέρω επαφή με το δέρμα σας. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας προτείνουν την απομάκρυνση τυχόν περίσσειας στην περίπτωση ξηρών χημικών ουσιών.

Αφαιρέστε προσεκτικά κάθε ρούχο ή κοσμήματα που μπορεί να έχει αγγίξει το οξύ.

Ξεπλύνετε το οξύ από το προσβεβλημένο δέρμα με δροσερό, τρεχούμενο νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά, εξηγεί το MayoClinic.com. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση όλου του οξέος και αποτρέπει την περαιτέρω βλάβη του δέρματος.

Κάνετε μια υγρή, κρύα συμπίεση με ένα αποστειρωμένο μαξιλάρι αν είναι δυνατόν, ή καθαρίστε το πανί αν όχι, και εφαρμόστε στην περιοχή καύσης οξέος. Κρατήστε τη συμπίεση στο τραύμα όσο χρειάζεται για τον έλεγχο του πόνου.

Τυλίξτε το καμένο δέρμα χαλαρά με ένα αποστειρωμένο επίδεσμο, αν είναι δυνατόν, προτείνει τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Ένας καθαρός επίδεσμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί αν δεν υπάρχει στείρο επίδεσμο. Προσέξτε όταν αφαιρείτε τον επίδεσμο για να αποφύγετε το σχίσιμο του δέρματος.

Πάρτε ένα over-the-counter ανακούφιση πόνου για να βοηθήσει να απαλύνει την καμένη περιοχή, εξηγεί MayoClinic.com. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπερβαίνετε τη δόση στη φιάλη και μην χορηγείτε ποτέ ασπιρίνη σε παιδιά χωρίς να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας.

Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια σε περίπτωση εγκαυμάτων δευτέρου ή τρίτου βαθμού ή εάν παρουσιάσετε σημάδια σοκ, όπως ρηχή αναπνοή ή αίσθημα εξασθένισης. Επίσης, σύμφωνα με το MayoClinic.com, ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να εξετάσει οποιαδήποτε εγκαύματα στο πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια, τα χέρια, τη βουβωνική χώρα ή τους γλουτούς.