Πώς να κάνετε εκχύλισμα βατόμουρου

Κάνοντας το σπιτικό εκχύλισμα βατόμουρου χρησιμοποιεί την ίδια τεχνική με την παρασκευή βότκας με βατόμουρο, εκτός από την επανάληψη της διαδικασίας αρκετές φορές για να συγκεντρωθεί η γεύση. Πριν από τις φυγοκεντρικές συσκευές, οι αποστακτές και τα φίλτρα micron έκαναν άμεσα διαθέσιμα εκχυλίσματα φρούτων, οι οικιακοί μάγειροι χρησιμοποίησαν εκχυλίσματα διαλύτη ή αλκοολούχα βάμματα για να τραβήξουν από τους καρπούς τους εστέρες – τα χημικά που είναι υπεύθυνα για τη γεύση και το άρωμα ενός φυτού και να τα συγκεντρώσουν. Μπορείτε να εξαγάγετε τη γεύση και το άρωμα από τα σμέουρα με μια βότκα 100-proof ή υψηλότερη, χρησιμοποιώντας μια διαδικασία διαβροχής και φιλτραρίσματος που απαιτεί μόνο λίγες ώρες συνολικού ενεργού χρόνου προετοιμασίας.

Διαλέξτε τα σμέουρα και απορρίψτε τα με ελαττώματα ή ζημιές. Ξεβγάλτε τα σμέουρα κάτω από δροσερό τρεχούμενο νερό.

Φέρτε ένα δοχείο νερού σε ένα βράσιμο και γεμίστε ένα μπολ με πάγο και ρίξτε νερό σε αυτό για να καλύψει. Βάλτε τα σμέουρα στο βραστό νερό για 15 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια τα μεταφέρετε στο λουτρό πάγου χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι με σχισμές. Ψήστε τα σμέουρα για περίπου 30 δευτερόλεπτα.

Στραγγίζετε τα σμέουρα σε χαρτοπετσέτες και τα στεγνώνετε. Ρίχνουμε τα σμέουρα σε ένα βάζο pint στο λαιμό.

Ανακατέψτε, ή συνθλίψτε, τα σμέουρα με μακρόστενα, μη ξύλινα κουτάλια ή παρόμοια σκεύη για την προστασία των τροφίμων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λαβή ενός ξύλινου κουταλιού, αλλά θα είναι μόνιμα χρωματισμένο ροζ.

Προσθέστε περισσότερα σμέουρα και τα ανακατέψτε μέχρι το βάζο να είναι μισό έως τρία τέταρτα γεμάτο. Ρίξτε τη βότκα σε θερμοκρασία δωματίου πάνω από τα σμέουρα μέχρι να καλύψετε.

Σφραγίστε το καπάκι στο βάζο των σμέουρων και τοποθετήστε το σε δροσερό, ξηρό μέρος έξω από το άμεσο ηλιακό φως. Κουνήστε το βάζο των σμέουρων έντονα κάθε μέρα. Συνεχίστε για τρεις εβδομάδες.

Ανοίξτε το βάζο των σμέουρων μετά από τρεις εβδομάδες και τοποθετήστε ένα κόσκινο, με επένδυση από τραπεζομάντιλο, πάνω από ένα μπολ.

Ρίξτε τα σμέουρα και τη βότκα στο κόσκινο και αφήστε το υγρό να στραγγίσει. Πιέστε τα στερεά σμέουρων με το πίσω μέρος ενός κουταλιού ή μιας λαστιχένιας σπάτουλας.

Καθαρίστε το βάζο pint και γεμίστε το μισό έως τα τρία τέταρτα γεμάτα με λευκά σμέουρα. Ανακατέψτε τα σμέουρα όπως και πριν.

Τοποθετήστε μια χοάνη στο βάζο και εισάγετε ένα φίλτρο καφέ μέσα σε αυτό. Στέλεχος το εκχύλισμα βατόμουρου μέσω του φίλτρου καφέ και στο βάζο. Ανάλογα με το μέγεθος των ινών που έχετε, ίσως χρειαστεί να αλλάξετε το φίλτρο καφέ.

Προσθέστε αρκετή βότκα για να καλύψετε τα σμέουρα αν χρειαστεί. Χάνετε λίγη βότκα κατά τη διάρκεια της προσπάθειας.

Σφραγίστε το βάζο και αφήστε τα σμέουρα να γκρεμίσουν άλλες δύο με τρεις εβδομάδες. Επαναλάβετε τη διαδικασία τάνυσης με το τραπεζομάντιλο και ένα φίλτρο καφέ.

Δοκιμάστε το εκχύλισμα βατόμουρου. Θα πρέπει να δοκιμάσει σχεδόν αφόρητα ή σμέουρα και να έχει ένα σκούρο χρώμα. Αν η γεύση είναι αδύναμη, επαναλάβετε την διαδικασία εκχύλισης και στραγγαλισμού τριών εβδομάδων.

Αποθηκεύστε το εκχύλισμα βατόμουρου στο ντουλάπι. Το εκχύλισμα βαμβακιού διατηρείται απεριόριστα.