Πώς να μάθουν το τζούντο στο σπίτι

Η εκμάθηση του τζούντο στο σπίτι είναι προβληματική. Σύμφωνα με τον πρώην προπονητή του Ολυμπιακού τζούντο Φιλ Πορτέρ, το τζούντο είναι τέχνη αθλητικής πάλης, παρόμοια με την πάλη. Χωρίς ζωντανή προπόνηση με έναν συνεργάτη, κάτι που δεν πρέπει να γίνει ποτέ παρά μόνο με την κατάλληλη προγύμναση και επίβλεψη, δεν θα μπορέσετε να κατανοήσετε πραγματικά τις συνιστώσες κινήσεις του τζούντο. Ωστόσο, εάν το πρόγραμμά σας ή η θέση σας δεν επιτρέπουν την παρακολούθηση μιας τάξης, μπορείτε να ξεκινήσετε με τα βασικά, ασκώντας στο σπίτι.

Ρυθμίστε το χώρο της προπόνησής σας. Θα χρειαστείτε τουλάχιστον 200 τετραγωνικά πόδια, να καθαριστεί από όλα τα εμπόδια και να είναι γελοιοποιημένο. Εάν χρησιμοποιείτε το γκαράζ σας για αυτό το χώρο, θα χρειαστείτε επιπλέον παραπετάσματα. Το τσιμεντένιο δάπεδο κάνει τραυματισμούς πιο συνηθισμένους και σοβαρότερους.

Βρείτε βασικά βίντεο κατάρτισης τζούντο. Μπορείτε να τα παραγγείλετε από τα περισσότερα ηλεκτρονικά καταστήματα βίντεο ή βιβλίων. Ο προπονητής των πολεμικών τεχνών Dave Coffman συνιστά να ελέγξετε τους δικτυακούς τόπους βίντεο που δημιουργούνται από τους χρήστες και τις αρχικές σελίδες των προγραμμάτων τζούντο. Και οι δύο είναι πιθανό να έχουν πολλά χρήσιμα συμβουλές και οδηγίες σχετικά με τις βασικές κινήσεις του τζούντο.

Επιλέξτε μια βασική κίνηση ή έννοια του τζούντο, κατά προτίμηση μία που δεν απαιτεί συνεργάτη. Τα καλά σημεία εκκίνησης περιλαμβάνουν εμπρός και πίσω ukemi, οπίσθια και πλαϊνά σπασίματα, μπριζόλες, στάσεις και τρυπάνια για τα πόδια. Επικεντρωθείτε σε μια κίνηση κάθε φορά, εφαρμόζοντας την μέχρι να αισθανθείτε άνετα προτού προχωρήσετε στην επόμενη κίνηση.

Ζητήστε ανάδραση όποτε είναι δυνατόν. Ελέγξτε για συμβουλές και λεπτομερείς περιγραφές σε φόρουμ αφιερωμένα στο τζούντο. Μόλις αισθάνεστε άνετα, δημοσιεύστε τα βίντεο του εαυτού σας για να εκτελέσετε τις τεχνικές του τζούντο σας για άλλα μέλη του φόρουμ για κριτική. Παρόλο που θα πάρετε το μερίδιό σας στα αναπόφευκτα σχόλια του μανιβέλα στο διαδίκτυο, θα πάρετε επίσης πολύτιμες, καλά σχεδιασμένες συμβουλές από συναδέλφους.

Μετακινηθείτε στις βασικές ρίψεις και κλειδώματα μόλις είστε άνετοι με τις κινήσεις αρχής. Όταν ασκείτε μια ρίψη ή κούρσα τζούντο μόνοι σας, είναι σημαντικό να βιώσετε και τις δύο πλευρές της εξίσωσης. Περάστε ίσο χρόνο τοποθετώντας το σώμα σας σαν να εφαρμόζετε την κίνηση και τοποθετώντας το σώμα σας σαν να έχετε την κίνηση που εφαρμόζεται σε σας. Όπως λέει ο μεγάλος μάστορας Bruce Juchnik στο βίντεο του σχετικά με τεχνικές ρίψης, “Αν θέλετε να μάθετε να ρίχνετε κάποιον άλλο, ρίξτε τον εαυτό σας”.

Αποφύγετε τις τεχνικές πνιγμού εκτός αν έχετε τη βοήθεια ενός έμπειρου judoka. Ο Τζούντο χρησιμοποιεί τόσο πνιγμό αίματος όσο και αέρα για την ασφαλή ανικανότητα ενός αντιπάλου ή επιτιθέμενου, αλλά είναι εύκολο να προκαλέσετε βλάβη ή θάνατο εάν εκτελέσετε εσφαλμένα αυτά τα πνιγμούς.