Πώς να φτιάξετε λάδι από δεντρολίβανο

Η παρασκευή λαδιού από δεντρολίβανο στο σπίτι είναι απλή και δεν απαιτεί περισσότερο από φρέσκο ​​δεντρολίβανο, λάδι και ζεστό ηλιακό φως. Το γλυκό, αρωματικό έλαιο δεντρολίβανου μπορεί να ωφελήσει το δέρμα σας με διάφορους τρόπους. Αν και το δενδρολίβανο δεν έχει μελετηθεί εκτενώς, το βότανο μπορεί να τονώσει την κυκλοφορία και να συμβάλει σε μια νεανική, ζωντανή χροιά. Σύμφωνα με τη Maria Lis-Balchin, συγγραφέα της “Aromatherapy Science: Οδηγός για τους επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης”, το έλαιο είναι αρκετά ευγενές για το ευαίσθητο δέρμα και λειτουργεί ως ισχυρό, μη ερεθιστικό στυπτικό για λιπαρό δέρμα.

Εισαγωγή λαδιού στο φως του ήλιου

Αφήστε το φρέσκο ​​δενδρολίβανο να στεγνώσει σε μια ζεστή, σκοτεινή περιοχή όλη τη νύχτα για να επιτρέψει την εξάτμιση της περίσσειας υγρασίας. Το δεντρολίβανο θα εμφανιστεί ελαφρώς μαρασμένο.

Μέθοδος γρήγορου διπλού λέβητα

Γεμίστε ένα γυάλινο βάζο με τα δύο τρίτα γεμάτα δεντρολίβανο, με το δεντρολίβανο σχετικά χαλαρό και όχι γεμάτο.

Καλύψτε το δεντρολίβανο με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας, ώστε τα βότανα να είναι εντελώς βυθισμένα και να μην εκτίθενται σε αέρα. Αν προτιμάτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βερίκοκο, ηλιέλαιο, κραμβέλαιο ή αμυγδαλέλαιο.

Ανακατέψτε ελαφρά το μείγμα με ένα ξύλινο κουτάλι για να αφαιρέσετε τις τσέπες του αέρα.

Καλύψτε καλά το βάζο και τοποθετήστε το σε μια θερμή θέση όπου το λάδι εκτίθεται στο ηλιακό φως για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Αφήστε το βάζο για δύο έως τρεις εβδομάδες. Ανακινήστε το βάζο απαλά κάθε μέρα, αλλά βεβαιωθείτε ότι το δεντρολίβανο παραμένει βυθισμένο στο πετρέλαιο.

Στέλεχος του μείγματος μέσα από ένα κομμάτι καθαρό μουσελίνα για να διαχωρίσετε τα βότανα από το λάδι. Πιέστε το πανί απαλά για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερο λάδι. Επαναλάβετε δύο ή τρεις φορές ή έως ότου το πετρέλαιο είναι καθαρό.

Ρίξτε το έλαιο του δενδρολίβανου σε ένα αποστειρωμένο γυάλινο βάζο. Καλύψτε το βάζο και τοποθετήστε το λάδι σε δροσερό, σκοτεινό μέρος. Αφήστε το λάδι να ξεκουραστεί για μια εβδομάδα, ώστε το νερό και οι ακαθαρσίες που δημιουργούνται από το φυτικό υλικό να κατακαθίσουν στο κάτω μέρος της φιάλης. Το λάδι που ανεβαίνει στην κορυφή θα καταστεί τακτοποιημένο εάν δεν αφαιρεθεί το βρώμικο νερό.

Γεμίστε προσεκτικά το καθαρό λάδι σε μια αποστειρωμένη, γυάλινη φιάλη κεχριμπαριού και απορρίψτε το βρώμικο νερό.

Καλύψτε καλά τη φιάλη. Αποθηκεύστε το έλαιο δεντρολίβανου στο ψυγείο ή σε δροσερή και ξηρή θέση.

Γεμίστε το κάτω μέρος του διπλού λέβητα με νερό. Φέρτε το νερό σε βρασμό, μειώστε τη θερμότητα έως ότου το νερό κοντράρει απαλά.

Τοποθετήστε μια μεγάλη χούφτα δεντρολίβανο στην κορυφή του διπλού λέβητα. Καλύψτε τα βότανα με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή χρησιμοποιήστε βερίκοκο, ηλιέλαιο, κραμβέλαιο ή αμυγδαλέλαιο. Καλύψτε καλά την επάνω πλευρά του λέβητα και τοποθετήστε την πάνω από το νερό που σιγοβράζει.

Τοποθετήστε ένα θερμόμετρο καραμελών στο δεντρολίβανο και το λάδι. Ρυθμίστε τη θερμότητα όπως απαιτείται για να διατηρήσετε τη θερμοκρασία σε περίπου 120 βαθμούς Φαρενάιτ. Το λάδι πρέπει να είναι ζεστό αλλά όχι ζεστό. Εάν το λάδι αρχίσει να σιγοβράζει, μειώστε τη θερμότητα.

Ζεστάνετε το λάδι για τουλάχιστον 30 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά με ξύλινη κουτάλα. Όσο περισσότερο θερμαίνεται το πετρέλαιο, τόσο πιο καθαρό θα είναι. Ωστόσο, φροντίστε να παρακολουθείτε προσεκτικά το πετρέλαιο, ώστε να μην υπερθερμαίνεται.

Στρώνουμε το μείγμα μέσω μουσελίνα σε ένα καθαρό γυάλινο βάζο. Αφήστε το μείγμα να παραμείνει αδιάσπαστο για μια εβδομάδα για να δοθεί χρόνος για το νερό και τις ακαθαρσίες να καταλήξουν στο κάτω μέρος του βάζου.

Πετάξτε προσεκτικά το λάδι σε μια αποστειρωμένη γυάλινη φιάλη κεχριμπαριού.

Καλύψτε τη φιάλη και αποθηκεύστε το λάδι σε δροσερό, σκοτεινό μέρος ή στο ψυγείο.