Πώς να ψητά πιπεριές & κρεμμύδια σε ελαιόλαδο & βαλσαμικό ξύδι

Προερχόμενος από την Ιταλία, το βαλσαμικό ξύδι προσδίδει μια ισχυρή και στιβαρή γεύση σε οτιδήποτε προστίθεται. Είναι φτιαγμένο από γλυκά σταφύλια σε μια διαδικασία που δεν είναι πολύ ανόμοια με την παραγωγή κρασιού. Αυτό το γευστικό μαγειρικό βοήθημα είναι ιδανικό για να δανείζει γεύση στα λαχανικά, στα κρέατα και ακόμη και στα φρούτα. Ενώ το πραγματικό βαλσάμικο ξύδι προφέρει μόνο δύο περιοχές της Ιταλίας, το εμπορικό βαλσαμικό ξύδι χρησιμοποιείται συχνά ως καρυκεύμα σε μια ποικιλία πιάτων που κυμαίνονται από αυγά μέχρι κρέας. Το ψήσιμο πιπεριού και κρεμμυδιού με βαλσαμικό ξύδι και ελαιόλαδο ενισχύει τη φυσική γεύση των λαχανικών, ενώ εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλή σε θερμίδες και λίπος.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 375 βαθμούς Φαρενάιτ.

Επιλέξτε πιπεριές που είναι σταθερές και δεν παρουσιάζουν σημεία βλάβης ή αποχρωματισμού. Επιλέξτε πιπεριές με διαφορετικά χρώματα για να δώσετε μια αντίθεση σε χρώμα στο πιάτο, καθιστώντας το αισθητικά ελκυστικό, αν και αυτό δεν είναι απαραίτητο. Επιλέξτε κρεμμύδια που είναι σταθερά και χωρίς ζημιές επίσης.

Πλύνετε τις πιπεριές κάτω από τρεχούμενο νερό χρησιμοποιώντας χαρτοπετσέτα για να βουρτσίζετε κάθε βρωμιά.

Κόψτε το στέλεχος από τις πιπεριές με ένα μαχαίρι και ξύστε τους σπόρους.

Κόψτε τις πιπεριές σε λωρίδες ή κομμάτια πάχους περίπου 1/2 ίντσας και τα τοποθετήστε σε ένα ταψί ή ένα τηγάνι ψησίματος.

Κόψτε το επάνω και το κάτω μέρος των κρεμμυδιών και αφαιρέστε το εξωτερικό στρώμα χαρτιού.

Κόψτε τα κρεμμύδια σε κομμάτια παρόμοια σε μέγεθος με τις πιπεριές και προσθέστε τα στο ταψί ή στο ταψί.

Ψεκάστε 2 με 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και βαλσαμικό ξύδι πάνω από τις πιπεριές και τα κρεμμύδια.

Περίστε τις πιπεριές και τα κρεμμύδια με αλάτι, πιπέρι και θυμάρι, και προαιρετικά το σκόρδο και το δενδρολίβανο.

Ανακατέψτε τις πιπεριές και τα κρεμμύδια γύρω από το τηγάνι με ξύλινη κουτάλα για να τα καλύψετε ομοιόμορφα με το λάδι, το ξύδι και τα καρυκεύματα.

Τοποθετήστε το τηγάνι στο φούρνο και αφήστε τα να μαγειρεύουν για 30 έως 45 λεπτά ανακατεύοντας τις πιπεριές και τα κρεμμύδια κάθε 10 λεπτά.

Αφαιρέστε την κατσαρόλα από το φούρνο όταν οι πιπεριές είναι τρυφερές και τα κρεμμύδια είναι ημιδιαφανή. Σερβίρετε αμέσως.