Σημασία του γάλακτος στη διατροφή μας

Το γάλα – ακόμα και το γάλα σε σκόνη – είναι μια θρεπτική, οικονομικά αποδοτική πηγή πρωτεϊνών, ορυκτών και βιταμινών. Ωστόσο, το γάλα είναι συχνά πιεσμένο στην άκρη για να δημιουργηθεί χώρος για υπερβολικά ζαχαρούχα σόδες, χυμούς και αθλητικά ποτά που συμβάλλουν σε άδειες θερμίδες σε δίαιτες ήδη γεμάτες με ανθυγιεινές επιλογές, που πολλοί πληθυσμοί αντιμετωπίζουν σήμερα αξεπέραστα επίπεδα παχυσαρκίας, διαβήτη, Καρκίνος. Η αντικατάσταση των ποτών υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη με θρεπτικό γάλα είναι μια διατροφική αλλαγή που πρέπει να ενθαρρυνθεί.

Παιδική ηλικία: Το ασβέστιο του γάλακτος υποστηρίζει τη σωματική και ψυχική ανάπτυξη

Τα παιδιά θα πρέπει να σερβίρονται γάλα, όχι υψηλής ζάχαρης ποτά. Η εξαιρετική πρωτεΐνη του γάλακτος είναι κατασκευασμένη από ισορροπημένα αμινοξέα που είναι βιολογικά διαθέσιμα – δηλαδή απορροφάται εύκολα και χρησιμοποιείται. Το ασβέστιο του γάλακτος ενισχύει τα αναπτυσσόμενα οστά, τα δόντια και τον εγκεφαλικό ιστό ενός παιδιού και συμβάλλει στις χημικές αντιδράσεις σε κυτταρικό επίπεδο που διέπουν τη μυϊκή και νευρολογική λειτουργία. Το ενισχυμένο γάλα παρέχει επίσης βιταμίνη D, μια κρίσιμη βιταμίνη που βοηθά το σώμα να απορροφήσει τόσο ασβέστιο όσο και φωσφόρο για την ακεραιότητα των οστών, προάγει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, βοηθά τις πεπτικές και νευρικές διεργασίες και υποστηρίζει την ανοσία. Στα παιδιά ηλικίας έως 11 ετών πρέπει να παρέχονται τουλάχιστον δύο ημερήσιες μερίδες γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Έφηβοι: Το γάλα συμβάλλει στη διατροφή υψηλής ποιότητας

Οι έφηβοι θα πρέπει επίσης να αντικαταστήσουν τα ζαχαρούχα ποτά με το γάλα. Επειδή οι έφηβοι υποβάλλονται σε εξαιρετικές φυσιολογικές αλλαγές, απαιτούν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για βέλτιστη ανάπτυξη ορμονικών, μυϊκών, κυκλοφορικών και αναπαραγωγικών συστημάτων. Η «Εφημερίδα του Αμερικανικού Κολλεγίου της Διατροφής» περιγράφει τις αυξημένες ανάγκες σε ασβέστιο, ιδίως κατά την εφηβεία, και εξηγεί ότι η πρόσληψη ασβεστίου των εφήβων πρέπει να συνοδεύεται από σωματική δραστηριότητα για τη βελτιστοποίηση της ενσωμάτωσης οστών-ασβεστίου και ότι η εφηβεία είναι η καλύτερη στιγμή για την αύξηση της πυκνότητας των οστών Παρεμποδίζουν την ευθραυστότητα των οστών αργότερα και την οστεοπόρωση. Τα εκπληκτικά οφέλη του γάλακτος συνιστούν ότι οι μερίδες εφήβων με χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να είναι τρία ή περισσότερα, καθημερινά.

Ενηλίκια: Οι απαιτήσεις για το ασβέστιο συνεχίζονται

Χωρίς ασβέστιο, βιταμίνη D και φώσφορο, οι ενήλικες όλων των ηλικιών διατρέχουν τον κίνδυνο εκφυλισμού των οστών, οπότε το γάλα παραμένει ουσιαστικό. Άλλες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως το tofu, το μπρόκολο και το σπανάκι, φαίνονται καλές επιλογές, αλλά μερικές περιέχουν ενώσεις που συμβάλλουν στην απορρόφηση του ασβεστίου. Το σπανάκι είναι υψηλό σε οξαλικά, τα οποία εμποδίζουν την απορρόφηση ασβεστίου και το ασβέστιο σε άλλα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, δεν απορροφάται τόσο εύκολα όσο το ασβέστιο στο γάλα.

Λαμπερόζης: Δεν αποτελεί πρόβλημα

Μερικοί ενήλικες στερούνται το ένζυμο λακτάση, που παράγεται μέσα στο έντερο, το οποίο χωνεύει τη λακτόζη του σακχάρου γάλακτος. Χωρίς λακτάση για να το σπάσει, το γάλα μπορεί να προκαλέσει σημαντική γαστρεντερική δυσφορία. Ωστόσο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα με προστιθέμενα ένζυμα λακτάσης κυκλοφορούν στην αγορά ακριβώς για τη δυσανεξία στη λακτόζη, προσφέροντας οφέλη από το γάλα χωρίς δυσπεψία. Το Ίδρυμα για τη Βελτίωση της Υγείας περιγράφει τη δυσανεξία στη λακτόζη ως σταδιακή ανάπτυξη και αυτή που δεν επηρεάζει όλους τους ενήλικες.

Γαλακτο-χορτοφαγία και γάλα

Οι χορτοφάγοι που καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα γνωρίζουν ιδιαίτερα την ικανότητα του γάλακτος να ανταποκρίνεται στις καθημερινές ανάγκες τους σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνη D. Το γάλα περιέχει και τα εννέα αμινοξέα, δημιουργώντας μια πλήρη πρωτεΐνη. Το Cornell University εξηγεί λεπτομερώς το ακριβές χημικό προφίλ του γάλακτος, περιγράφοντας το μακιγιάζ της πρωτεΐνης του γάλακτος: 82% καζεΐνη, πλούσια σε φωσφόρο που ενισχύει το ασβέστιο και 18% ορό γάλακτος, που βρίσκεται σε σκόνες εμπορικής πρωτεΐνης. Αυτά και άλλα θρεπτικά οφέλη του γάλακτος σημαίνει ότι χρειάζονται μόνο τρεις ημερήσιες μερίδες γάλακτος για όφελος οποιουδήποτε.