Τζόκινγκ σε δρόμους & γόνατα

Το τζόκινγκ θα τονώσει τους μυς στα πόδια σας, θα κάψει ένα φορτίο των θερμίδων και θα μετακινήσει την καρδιαγγειακή σας ικανότητα σε ένα νέο επίπεδο. Αυτά τα οφέλη έρχονται αρκετά γρήγορα μετά από να ξεκινήσετε το τζόκινγκ, αλλά δεν φτάνουν φτηνά. Οι πιθανότητες είναι σχεδόν 100 τοις εκατό ότι θα υποστείτε κάποιο είδος τραυματισμού στο γόνατο σε κάποιο σημείο της τρέχουσας ζωής σας, ειδικά αν είστε όπως οι περισσότεροι Αμερικανοί και κάνετε το μεγαλύτερο μέρος του τζόκινγκ σας σε ασφάλτινους δρόμους και τσιμεντένια πεζοδρόμια.

Γόνατο του δρομέα

Ο όρος γόνατο του δρομέα, το πεταλοειδές σύνδρομο και η επιγονατίδα της χονδρομαλακίας αναφέρονται στο ίδιο πράγμα – ο πόνος που αισθάνεται κάτω από το γόνατο ή την επιγονατίδα. Αυτό το πολύ συνηθισμένο πρόβλημα προκύπτει από ακατάλληλη τοποθέτηση της επιγονατίδας καθώς ολισθαίνει πάνω από το άκρο του μηρού ή στο μηριαίο οστό κατά τη διάρκεια της κάμψης του γόνατος. Τα υπόλοιπα, τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και η δημιουργία κερασιών προσφέρουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση. Οι ασκήσεις που ενισχύουν τους μύες του τετρακέφαλου μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή επανάληψης, επειδή τα ισχυρότερα τετράγωνα εξασφαλίζουν την σωστή τοποθέτηση της επιγονατίδας.

Meniscus Damage

Τα menisci είναι σχήματος C δομές που αποτελούνται από ένα ιδιαίτερα σκληρό είδος χόνδρου που ονομάζεται fibrocartilage. Βρίσκονται εντός της άρθρωσης του γόνατος μεταξύ του πυθμένα του μηρού και της κορυφής της οσφυϊκής χώρας και χρησιμεύουν ως αμορτισέρ. Η βλάβη στο menisci μπορεί να είναι τραυματική, όπως με τραυματισμό στρέψης, ή εκφυλιστική, όπως σε ένα γήρανση jogger. Τα σημάδια ενός δακρύου περιλαμβάνουν οίδημα, πόνο και αίσθηση κλειδώματος. Η αποκατάσταση από ένα μηριακό δάκρυ είναι αργή, επειδή η παροχή αίματος στο menisci είναι φτωχή, αλλά η ανάπαυση, ο πάγος, η συμπίεση και η ανύψωση του γόνατος μπορούν να βοηθήσουν όλοι.

Σύνδρομο ηλιτιοβιακής ζώνης

Η αλλοιωτική ζώνη, ή η ΙΤΒ, είναι μια θήκη από ιστό που τρέχει από την κορυφή του ισχίου έως την εξωτερική όψη του γόνατος. Η λειτουργία του βοηθά στο να ισιώσει το πόδι στο γόνατο και να απαγάγει το πόδι στο ισχίο. Εάν τρέχετε σε δρόμους με καμπύλες – δηλαδή δρόμους με κορώνα που κλίνει προς τα κάτω από το κέντρο για να επιτρέψει την εκροή νερού – διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστείτε τραυματισμό ITB, ο οποίος είναι αναγνωρίσιμος από την απότομη και ξαφνική εμφάνιση Πόνος έξω από το γόνατο. Για να αποφύγετε το σύνδρομο ITB, αποφύγετε να τρέχετε πάρα πολλούς λόφους ή γύρους προς την ίδια κατεύθυνση σε μια διαδρομή εκτός από την παραμονή μακριά από τους δρόμους με καμπύλες.

Εναλλακτικές λύσεις για την άσφαλτο

Εάν ζείτε σε μια αστική περιοχή, αποφεύγετε τις πλακόστρωτες επιφάνειες μπορεί να είναι δύσκολη. Αλλά αν τα γόνατά σας σας ενοχλούν, αξίζει να λάβετε μερικά σοβαρά μέτρα για να ανακουφίσετε το χτύπημα. Μπορείτε να εκτελέσετε βραχείς βρόχους γύρω από το περίγραμμα γρασιδιού ή βρωμιάς ενός πάρκου, όσο βαρετό, όπως φαίνεται, χτυπάει να παραγκωνιστεί. Εάν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά ένα μέλος του γυμναστηρίου και να έχετε το χρόνο να επισκεφθείτε συχνά, το κατάστρωμα ενός διαδρόμου είναι πολύ μαλακότερο από ό, τι ακόμη και η πιο επιεική ασφάλτινη επιφάνεια. Επίσης, μην ξεχάσετε να αντικαταστήσετε τα παπούτσια σας κάθε 400 με 500 μίλια περίπου.