Το οιστρογόνο απελευθερώνεται όταν χάνονται τα λίπη της κοιλιάς;

Πολλές διαφορετικές συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους στη μέση. Ανεξάρτητα από την αιτία, το λίπος της κοιλιάς είναι επικίνδυνο για την υγεία σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, διαταραχών της χοληδόχου κύστης και ορισμένων μορφών καρκίνου. Οι ανισορροπίες που αφορούν τη γυναικεία ορμόνη αυξάνουν την πιθανότητα να αποκτήσετε λίπος στην κοιλιά. Οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες λόγω των διακυμάνσεων των ορμονών σε όλη τη ζωή. Το λίπος της κοιλιάς και τα οιστρογόνα επηρεάζουν το σώμα με διάφορους σημαντικούς τρόπους.

Καθώς μεγαλώνουμε, το λίπος συσσωρεύεται σε ορισμένες περιοχές αντί να εναποτίθεται ομοιόμορφα σε όλο το σώμα όπως όταν ήμασταν νεότεροι. Οι περισσότεροι άνθρωποι παρατηρούν επιπλέον βάρος γύρω από τους γλουτούς, τους μηρούς και το στομάχι τους. Κάποιο κέρδος βάρους μπορεί να αποδοθεί σε ορμονικές διαταραχές, όπως μια ανισορροπία οιστρογόνων που είναι γνωστή ως κυριαρχία οιστρογόνων. Τα επίπεδα οιστρογόνων έχουν άμεσο αντίκτυπο στην αποθήκευση των λιποκυττάρων, ιδιαίτερα στο κοιλιακό λίπος. Τα λιπώδη κύτταρα παράγουν επιπλέον οιστρογόνα, κατόπιν η περίσσεια οιστρογόνων σηματοδοτεί το σώμα σας για να αποθηκεύσει περισσότερα κύτταρα λίπους. Αυτή η ανταλλαγή δημιουργεί συχνά έναν φαύλο κύκλο ανισορροπίας οιστρογόνων και αύξηση βάρους γύρω από το μεσαίο τμήμα.

Το κοιλιακό λίπος αναγνωρίζεται ως σπλαχνικός ή υποδόριος λιπώδης ιστός, αλλά δεν είναι όλα τα λίπη της κοιλιάς τα ίδια. Το υποδόριο λίπος είναι το ανώτερο στρώμα λίπους που μπορείτε να τσιμπήσετε με τα δάχτυλά σας, κάτι που δεν αποτελεί κίνδυνο για τα εσωτερικά σας όργανα. Το ενδοκοιλιακό λίπος, που ονομάζεται επίσης σπλαχνικό λίπος, είναι το είδος του λίπους της κοιλιάς που είναι πιο επικίνδυνο για την υγεία σας. Έχει συνδεθεί με την αντίσταση στην ινσουλίνη, τον διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Το σπλαχνικό λίπος βρίσκεται βαθιά μέσα στην κοιλιακή χώρα και περιβάλλει τα εσωτερικά σας όργανα. Η θέση του σπλαχνικού λίπους της κοιλιάς αποτελεί άμεση απειλή για τη λειτουργικότητα των εσωτερικών οργάνων, με αποτέλεσμα τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης, τη λιπώδη ηπατική νόσο και άλλες διαταραχές οργάνων.

Το λίπος της κοιλιάς μπορεί να επηρεάσει περισσότερο από τα επίπεδα των οιστρογόνων. Ένα πλεόνασμα σπλαχνικού λίπους της κοιλιάς μπορεί να προκαλέσει στο ήπαρ να παράγει μια περίσσεια λιπαρών οξέων, τα οποία είναι τα δομικά στοιχεία του λιπαρού ιστού. Το αποτέλεσμα είναι μια κατάσταση που ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη. Όταν η γλυκόζη δεν μπορεί να φτάσει σε επαρκή ποσότητα κυττάρων, τα κύτταρα αποδυναμώνουν και μερικές φορές πεθαίνουν. Ο κίνδυνος της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του εγκεφαλικού επεισοδίου και της καρδιακής νόσου αυξάνεται ως αποτέλεσμα των ανθεκτικών στην ινσουλίνη κυττάρων. Η υπερβολική ποσότητα σπλαχνικού λίπους της κοιλιάς θεωρείται επίσης ότι συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού και τις παθήσεις του παχέος εντέρου.

Ακόμα και μια μέτρια ποσότητα απώλειας βάρους μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία σας. Επειδή τα πλεονάζοντα λιπώδη κύτταρα παράγουν επιπλέον οιστρογόνα, η απώλεια του λίπους της κοιλιάς θα απελευθερώσει την περίσσεια οιστρογόνου, με αποτέλεσμα ένα πιο ορμονικά ισορροπημένο σώμα. Αν και το σπλαχνικό λίπος της κοιλιάς βρίσκεται βαθιά μέσα στην κοιλιά, εξακολουθεί να είναι πολύ δεκτικό στις κοινές μεθόδους απώλειας βάρους. Τρώτε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά για να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος και να βοηθήσετε στην πρόληψη του διαβήτη, του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων Επιπλέον, ακολουθήστε μια έντονη ρουτίνα άσκησης για να χάσετε λίπος στην κοιλιά, μειώστε την περιφέρεια της μέσης σας και κερδίστε μυϊκή μάζα. Όπως πάντα, επικοινωνήστε με το γιατρό σας προτού ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης.

Βασικά

Ταυτοποίηση

Υπάρχοντα

Θεραπεία