Τρέχει στο κρύο κακό για σας;

Το τζόκινγκ – εκτός από τον τόνωση και την ενίσχυση των ποδιών σας, τη βελτίωση της καρδιαγγειακής σας υγείας και τη μείωση του στρες – καίει περισσότερες θερμίδες από κάθε άλλη μορφή άσκησης – πάνω από 1.000 ώρες σε μερικούς ανθρώπους. Παρ ‘όλα αυτά, παρόλο που αναβαθμίζει τη μηχανή του σώματος σας σε εντυπωσιακή έκταση, πολλοί ασκούμενοι έχουν ανησυχίες ότι μπορεί να είναι επιβλαβές για jog σε κρύο καιρό. Ενώ σε γενικές γραμμές αυτό είναι υπερβολικό στην καλύτερη περίπτωση, πρέπει να γνωρίζετε ορισμένους κινδύνους κρύου καιρού.

Ο μύθος “Κατεψυγμένοι πνεύμονες”

Η ιδέα ότι το τρέξιμο κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού μπορεί να βλάψει ή ακόμα και να καταψύξει τους πνεύμονές σας είναι επίμονη, αλλά εσφαλμένη. Σύμφωνα με τον Δρ. Cathy Fieseler, καθώς αναπνέετε στον κρύο αέρα, θερμαίνεται γρήγορα στη θερμοκρασία του σώματος καθώς περνάει κάτω από την αναπνευστική οδό σας, εκτός αν η θερμοκρασία είναι πολύ κάτω από το μηδέν. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του The Runner’s Resource, η βλέννα που καλύπτει την αναπνευστική οδό συνεισφέρει σε αυτή τη θέρμανση, εξηγώντας γιατί η μύτη σας τείνει να τρέξει σε κρύο καιρό. Επίσης, η ασυνήθιστα μεγάλη παροχή αίματος στους πνεύμονες εγγυάται τη ζεστασιά τους.

Ασυμπτωματικός βρογχόσπασμος

Ενώ ο ψυχρός αέρας δεν θα προκαλέσει δομική βλάβη στους πνεύμονές σας, μπορεί ακόμα να προκαλέσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις στην αναπνευστική οδό σας. Σύμφωνα με τον Len Kravitz του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού, όχι μόνο οι joggers αλλά και οι ελίτ αθλητές σε αθλητικά κρύα σπορ, όπως χόκεϊ, ταχύτητα και σκανδιναβικό σκι, έχουν συχνά βρογχόσπασμο μετά από άσκηση ή συστολή των κυρίων αεραγωγών σε κάθε πνεύμονα. Αυτό ισχύει για πολλούς υγιείς ανθρώπους καθώς και για εκείνους με επίσημη διάγνωση άσθματος που προκαλείται από άσκηση. Μια πολύ σταδιακή προθέρμανση για 15 λεπτά μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση του βρογχόσπασμου.

Πάγωμα και αέρας

Αν και οι πιθανοί κίνδυνοι πολύ κρύου αέρα για το εκτεθειμένο δέρμα μπορεί να φαίνονται προφανείς, πολλοί joggers δεν λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Στην ιστοσελίδα Running Planet, ο προπονητής Rick Morris επισημαίνει ότι κάποιοι joggers δεν έχουν επίγνωση των ταχέως επιδεινούμενων συνθηκών, επειδή δεν συνειδητοποιούν τις καιρικές προβλέψεις πριν φύγουν από το σπίτι και, ως εκ τούτου, ξεκινούν να υποβαθμίζονται. Εάν ζείτε σε μια περιοχή όπου οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν γρήγορα και δυνατά, ο ξαφνικός άνεμος είναι ένας παράγοντας, βεβαιωθείτε ότι υπερκατασκευάσατε αντί να υποχωρείτε για να αποφύγετε βλάβη του δέρματος, ιδιαίτερα στο πρόσωπο και στα δάχτυλα.

Διάφοροι χειμερινοί κίνδυνοι

Εάν κάνετε πολλά από το τρέξιμο σας στο κρύο, αντιμετωπίζετε ορισμένους περιβαλλοντικούς κινδύνους, είναι όλα αναπόφευκτα. Ο μαύρος πάγος έχει προκαλέσει πολλούς δρομείς για να τραβήξουν μια τραχιά στροφή, με τραυματισμό στα γόνατα και τους αγκώνες ένα τυπικό αποτέλεσμα. Εάν τρέχετε σε χιονισμένους δρόμους, το βήμα σας αλλάζει απαλά και με κάθε βήμα εσείς παίρνετε τον κίνδυνο να υποστείτε τενοντίτιδα ή άλλες βλάβες στα πόδια λόγω της αλλαγής της βιομηχανικής σας. Συμβουλευτείτε έναν κατάλογο τρέχοντων εργαλείων για αντικείμενα που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις παγίδες χειμώνα.