Τσάι γλυκόριζας & αρτηριακή πίεση

Το τσάι γλυκόριζας είναι γευστικό και γλυκό, αλλά είναι επίσης πιθανή αιτία υψηλής αρτηριακής πίεσης. Λόγω των κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με τη ρίζα της γλυκόριζας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν την καταναλώνετε σε τακτική βάση. Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή ανησυχείτε για την εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με το τσάι γλυκόριζας.

Τσάι γλυκόριζας

Το τσάι γλυκόριζας διατίθεται σε ατομικές σακούλες και σε χαλαρή μορφή. Συνήθως θα βρείτε ότι συνδυάζεται με άλλα μπαχαρικά όπως κανέλα, γαρίφαλο, τζίντζερ, φλούδα πορτοκαλιού και σπόρους μάραθου. Άλλα βότανα που μπορεί να είναι σε τσάι γλυκόριζας και επίσης να επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση είναι πικρό πορτοκάλι, ginseng, guarana και St. John’s Wort. Το γλυκόριζα που δεν φέρει την ένδειξη «DGL» για την γλυκυρριζίνη, θα περιέχει το συστατικό γλυκυρριζίνη και θα δώσει στο τσάι σας μια ιδιαίτερα γλυκιά γεύση. Το Glycyrrhizen είναι 50 φορές πιο γλυκό από τη σακχαρόζη.

Πίεση αίματος

Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, δεν είστε μόνοι. Ένας στους τρεις Αμερικανούς ενήλικες έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με το National Heart Lung and Blood Institute. Μπορεί να μην εμφανίσετε συμπτώματα, ενώ η υψηλή αρτηριακή πίεση καταστρέφει την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεφρά. Το ινστιτούτο συνιστά να μαθαίνετε τους αριθμούς της πίεσης του αίματος, ακόμη και όταν αισθάνεστε καλά. Οι αριθμοί σας θα μετρηθούν ως “συστολικοί” και “διαστολικοί”. Η συστολική μέτρηση είναι η αρτηριακή σας πίεση όταν η καρδιά σας κτυπά. Η διαστολική μέτρηση είναι η αρτηριακή σας πίεση μεταξύ των κτυπημάτων. Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση είναι μικρότερη από 120 για συστολική και λιγότερη από 80 για διαστολική.

Αλάτι και αρτηριακή πίεση

Η περίσσεια πρόσληψης νατρίου συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν το νάτριο στα ούρα τους, αλλά περίπου το 5 έως 10 τοις εκατό των ανθρώπων δεν είναι σε θέση, σύμφωνα με το North Caroline State University. Η περίσσεια νατρίου αναγκάζει το σώμα να τραβήξει περισσότερο νερό στο αίμα από τους ιστούς του σώματος, αυξάνοντας τον όγκο του αίματος. Ως αποτέλεσμα, η καρδιά σας λειτουργεί σκληρότερα αντλώντας το βαρύτερο αίμα και παίρνετε υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα άτομα με αυτό το πρόβλημα είναι γνωστά ως “ευαίσθητα σε νάτριο”. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε κατακράτηση υγρών και φούσκωμα επειδή μπορεί να έχει ιατρική αιτία. Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων. Περιορίστε το νάτριο, αυξήστε την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών και πίνετε περισσότερο νερό.

Τσάι γλυκόριζας και αρτηριακή πίεση

Με την κατανάλωση τσαγιού γλυκόριζας σε περίσσεια ποσών, κινδυνεύετε υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με το MedlinePlus. Η γλυκόριζα συνδέεται με την κατακράτηση άλατος και νερού, επειδή καταστέλλει την ορμόνη αλδοστερόνη, η οποία είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των επιπέδων νατρίου στο σώμα. Με 30 γραμμάρια ή περισσότερο γλυκόριζας που καταναλώνεται ημερησίως για μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, μπορείτε να αυξήσετε την αρτηριακή σας πίεση. Εάν καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα αλατιού, έχετε νεφρική νόσο ή καρδιακή νόσο ή εάν έχετε ήδη υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορείτε να αυξήσετε την αρτηριακή σας πίεση με μόλις 5 γραμμάρια γλυκόριζας ανά ημέρα. Εάν είστε σε ένα φάρμακο για υψηλή αρτηριακή πίεση, γλυκόριζα θα μειώσει την αποτελεσματικότητά του.