Kava kava και ηπατική βλάβη

Το Kava, ή το Piper methysticum, είναι ρίζα φυτού που χρησιμοποιείται συχνά για να μειώσει το άγχος. Είναι γνωστό στους πολιτισμούς του Νότιου Ειρηνικού ως ένα ποτό τελετουργικό. Το Kava έχει γίνει ένα αμφιλεγόμενο βοτανικό φάρμακο λόγω αναφορών δυνητικά σοβαρών παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης του ήπατος. Προηγουμένως, τα αποτελέσματα επιστημονικών μελετών σχετικά με το kava και το συκώτι ήταν αντιφατικά ή αδιάφορα. Υπάρχουν θεωρίες σχετικά με προβλήματα με τις μεθόδους εξαγωγής kava, τη μόλυνση ρίζας kava και τις ποικιλίες φυτών. Ως αποτέλεσμα, η πώληση και η χρήση του απαγορεύονται σε πολλές χώρες, αλλά το kava δεν έχει ακόμη απαγορευτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η τελευταία έρευνα, ωστόσο, δείχνει ότι το kava μπορεί πράγματι να περιέχει μια χημική ουσία που είναι επιβλαβής για το ήπαρ.

Το 2002 και το 2003, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αντίστοιχα, απαγόρευσαν την πώληση του kava εξαιτίας των αυξανόμενων ανησυχιών για τη βλάβη του ήπατος. Άλλες χώρες έχουν απαγορεύσει από τότε. Υπάρχουν αναμεμιγμένα ερευνητικά δεδομένα γύρω από το kava και αναφορές τοξικότητας στο ήπαρ, λέει ο καθηγητής Edzard Ernst, από την Ιατρική Σχολή της Χερσονήσου στα Πανεπιστήμια του Exeter και του Plymouth στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο τεύχος Οκτωβρίου 2007 του «British Journal of Clinical Pharmacology». Προφανώς η βλάβη του ήπατος που οφείλεται στην κατανάλωση καβά δεν υπήρξε ανησυχία μεταξύ των ανθρώπων του Νοτίου Ειρηνικού, παρά τη χρήση του για γενιές. Ο Ernst σημειώνει την ιδέα της πιθανής μόλυνσης της ρίζας kava με διαφορετικά μέρη του φυτού ως μία πιθανή αιτία τοξικότητας. Επιπλέον, λέει, υπήρχαν αυξανόμενα επιχειρήματα σχετικά με την ασφάλεια των παραδοσιακών εκχυλισμάτων καβάου με βάση το νερό σε σχέση με τα νεότερα διαλύματα με βάση αυτά.

Οι Lucie Rychetnik και Christine M. Madronio επανεξέτασαν άρθρα που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 1987 και 2008 και εξέτασαν τις επιδράσεις των εκχυλισμάτων καβά που καταναλώνονται από την διαβροχή της ρίζας kava στο νερό. Τα συμπεράσματά τους εμφανίστηκαν στο τεύχος του Ιανουαρίου του 2011 με τίτλο “Επισκόπηση των ναρκωτικών και του αλκοόλ”. Η απόκτηση ενός ποτού kava με την πρόσμιξη των ριζών στο νερό είναι ο παραδοσιακός τρόπος για να πάρει το εκχύλισμα σε πολιτισμούς του Νότιου Ειρηνικού. Δύο μελέτες που εξέτασαν δεν υποστήριξαν ότι αυτή η υδατική μορφή του kava προκαλεί βλάβη στο συκώτι. Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2003 στην «Ευρωπαϊκή Εφημερίδα της Γαστρεντερολογίας και της Ηπατολογίας», διαπίστωσε αυξημένα επίπεδα του ηπατικού ενζύμου γάμμα γλουταμιλ τρανσφεράση σε βαριά ποτάκια καβά, αλλά οι ερευνητές σημείωσαν ότι η παρουσία αυτού του ενζύμου δεν σημαίνει ότι υπήρξε οποιαδήποτε ηπατική βλάβη . Η άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα της Τοξικολογίας-Κλινικής τοξικολογίας» τον Οκτώβριο του 2003, διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση εκχυλισμάτων με βάση το νερό του kava δεν προκάλεσε ζημιά στο συκώτι.

Το τεύχος του περιοδικού “Journal of the American Medical Association” του Νοεμβρίου 2010 δημοσίευσε ένα άρθρο των Rolf Teschke και Johannes Schulze σχετικά με τις ανησυχίες που εξέδωσε το 2002 η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για την καβάδα. Αυτό το άρθρο σημειώνει άλλη έρευνα που υποστηρίζει ότι τόσο τα υδατικά εκχυλίσματα του kava όσο και τα εκχυλίσματα με βάση διαλύτες θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη στο συκώτι. Η τρέχουσα έρευνα έδειξε μια ουσία που είναι γνωστή ως φλαβοκαϊνη Β, ως το κύριο δηλητήριο του ήπατος. Αντίθετα αποτελέσματα έρευνας από διάφορες μελέτες οδήγησαν στη θεωρία ότι ορισμένες ποικιλίες του φυτού kava μπορεί να είναι πιο κατάλληλες για την παρασκευή εκχυλισμάτων καβά. Ορισμένα φυτά kava μπορεί να περιέχουν περισσότερο flavokawain Β από άλλα. Οι συγγραφείς υποδεικνύουν ότι ο έλεγχος ποιότητας των φυτών kava είναι απαραίτητος, λαμβάνοντας υπόψη προηγούμενες ενδείξεις ότι ορισμένες ποικιλίες kava μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια υπό ορισμένες συνθήκες.

Τα πειραματικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο τεύχος του Δεκεμβρίου 2010 του «Περιοδικού της Ομοσπονδίας Αμερικανικών Εταιρειών για την Πειραματική Βιολογία» διαπίστωσαν ότι η φλαβοκαϊνη Β θα σκοτώσει τα ηπατικά κύτταρα. Το Flavokawain B, ή το FKB, όπως είναι γνωστό, υπάρχει στη ρίζα kava. Σύμφωνα με τη μελέτη, η χρήση διαλύτη όπως η αλκοόλη ή η ακετόνη για να ληφθεί το εκχύλισμα ρίζας kava θα οδηγήσει σε ένα προϊόν που περιέχει υψηλά επίπεδα φλαβοκοϊνης Β. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το FKB είναι επικίνδυνο σε προϊόντα καβά και εμφανίζεται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις σε διαλύτη Με βάση τα εκχυλίσματα. Αυτοί οι ερευνητές προτείνουν ότι η ποσότητα FKB στα εκχυλίσματα kava που πωλούνται στους καταναλωτές θα πρέπει να παρακολουθείται και να ελέγχεται για να αποφευχθεί η πρόκληση βλάβης στο ήπαρ.

Με βάση την τρέχουσα έρευνα, τα προϊόντα kava δεν είναι ασφαλή όταν οι φαρμακευτικές ή ψυχοδραστικές ενώσεις της ρίζας kava εξάγονται χρησιμοποιώντας διαλύτες. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα υδατικά εκχυλίσματα καβά είναι πάντα ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις. Η ποιότητα του εκχυλίσματος φυτών kava που αγοράζετε ενδέχεται να μην είναι γνωστή. Πρέπει να χρησιμοποιείτε εξαιρετική προσοχή κατά τη χρήση των προϊόντων kava ή να τα αποφεύγετε τελείως. Να γνωρίζετε ότι η βλάβη του ήπατος είναι μόνο μία πιθανή παρενέργεια του kava. Άλλες παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια της όρεξης, ναυτία και δερματικό εξάνθημα.

Αναφορές για ζημιά ήπατος

Εκχύλισμα Kava με βάση το νερό

Η εξόρυξη Kava και οι φυτικές ποικιλίες εξετάστηκαν λεπτομερώς

Ο κίνδυνος της Flavokawain Β

συμπέρασμα