Kombucha και διαβήτη

Το Kombucha είναι ένα μείγμα βακτηρίων και ζυμών που τοποθετούνται στο τσάι για να δημιουργήσουν έναν τονωτικό για την υγεία. Λέγεται ότι βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και πιθανώς να βοηθήσει με την υψηλή αρτηριακή πίεση και την υψηλή χοληστερόλη, καθιστώντας το ένα ποτό που ενδιαφέρει τους διαβητικούς. Ωστόσο, παραμένει το ερώτημα κατά πόσον λειτουργεί. Η κριτική επιτροπή είναι ακόμα έξω.

Kombucha

Το Kombucha είναι μια “scoby” ή συμβιωτική καλλιέργεια βακτηρίων και ζυμών. Φυσικά, είναι μια ζελατινώδης αποικία που μπορεί να σας υπενθυμίσει ένα μανιτάρι. Χρησιμοποιείται για αιώνες στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα και τη Ρωσία, το kombucha είναι γεμάτο τσάι και ζάχαρη για αρκετές ημέρες. Το αποτέλεσμα είναι ένα ποτό που δοκιμάζει κάτι σαν τον αφρώδη μηλίτη μήλων, ανάλογα με τον τύπο του τσαγιού που χρησιμοποιείτε. Το μείγμα παράγει μια σειρά από βιταμίνες, μέταλλα και οξέα που λένε οι υποστηρικτές ότι είναι υγιεινά για μια σειρά από συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη.

Απαιτήσεις υγείας

Το τσάι Kombucha λέγεται ότι έχει πολλά αποτελέσματα που το καθιστούν ενδιαφέρον για τους διαβητικούς. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείτε ένα πιο ξινό τσάι, το kombucha μπορεί να σας βοηθήσει με τον μετριασμό των διακυμάνσεων του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι βοηθάει στις διαβητικές επιπλοκές, όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση και η βελτίωση του προφίλ χοληστερόλης. Λέγεται επίσης ότι αυξάνει την ενέργεια και βελτιώνει την πέψη. Δυστυχώς, υπάρχουν ελάχιστα σύγχρονα επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν οποιεσδήποτε από αυτές τις αξιώσεις. Το ιατρικό κέντρο NYU Langone αναφέρει ότι οι πρώτες έρευνες για το kombucha έλαβαν χώρα στη Γερμανία τη δεκαετία του 1930, αλλά πιο πρόσφατες μελέτες έχουν εξετάσει το kombucha ως προβιοτικό. Για παράδειγμα, ένα άρθρο του Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2011 στην «Εφημερίδα της Ινδικής Εταιρείας Περιοδοντολογίας» μελέτησε την υπόσχεση του kombucha και άλλων υγιεινών βακτηρίων στην καταπολέμηση της περιοδοντικής νόσου, των οποίων οι διαβητικοί διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους μη διαβητικούς. Οι επιστήμονες υποψιάζονται επίσης ότι οι αλλαγές στα βακτήρια στο έντερο μπορούν να επηρεάσουν την πρόσληψη υδατανθράκων και επομένως τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Εναλλακτικές θεραπείες μεταξύ των διαβητικών

Δεδομένου ότι ο διαβήτης αποτελεί την έβδομη κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, επηρεάζοντας σχεδόν 26 εκατομμύρια ανθρώπους και 79 εκατομμύρια περισσότερους στην προ-διαβητική φάση, δεν είναι περίεργο οι Αμερικανοί να στραφούν σε εναλλακτικές θεραπείες για τη θεραπεία ή την πρόληψη της νόσου. Είναι φυσικό να θέλετε να αποφύγετε συνταγογραφούμενα φάρμακα και ακριβές επισκέψεις γιατρού. Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη αναφέρει ότι το 22% των ατόμων με διαβήτη χρησιμοποίησε κάποιο είδος φυτοθεραπείας το 2009 και το 31% χρησιμοποίησε συμπληρώματα διατροφής. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι τα βότανα και τα συμπληρώματα δεν ρυθμίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και δεν υπάρχουν κυβερνητικές scorecards για να σας πούμε πόσο αποτελεσματικές είναι οι θεραπείες που παίρνετε. Αν αποφασίσετε να αγοράσετε ή να κάνετε kombucha, μιλήστε στο γιατρό σας.

Ασφάλεια

Η NYU αναφέρει ότι οι μελέτες ασφάλειας του kombucha έδειξαν ότι δεν είναι γενικά τοξικές, ωστόσο εξαρτάται από τις συνθήκες υγιεινής του περιβάλλοντος όπου γίνεται. Υπήρξε μια ενιαία έκθεση του άνθρακα που εισέρχεται στο τσάι, λόγω των μολυσμένων αγελάδων κοντά. Οι “εκκινητές” Kombucha συχνά περνούν γύρω από τους φίλους, έτσι δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για την ασφάλεια οποιασδήποτε συγκεκριμένης παρτίδας. Επιπλέον, επειδή μπορείτε να το κάνετε με οποιοδήποτε τσάι, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να γνωρίζετε την ακριβή περιεκτικότητα των οξέων, των ενζύμων και των βιταμινών, και, κατά συνέπεια, ποιο αποτέλεσμα θα έχει στην περίπτωσή σας. Μέχρι στιγμής, καμία αρχή δημόσιας υγείας δεν συνιστά τη λήψη kombucha για βοήθεια σχετικά με τον διαβήτη ή τις επιπλοκές του.